Proteste la Chișinău pentru marcarea a 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus

Câteva zeci de persoane au organizat o contra-manifestație.
Cîteva mii de oameni participă la un marș la Chișinău pentru a marca 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus. Organizațiile și partidele politice care organizează marșul, reunite în Consiliul Unirii intenționează să dea drumul în fața ambasadei Rusiei capitala Moldovei la baloane negre în amintirea „victimelor ocupației ruso-sovietice”. Marcarea celor 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul rus a coincis cu prima vizită făcută la Chișinău de un ministru de externe al Turciei după declararea independenței Republicii Moldova. Potrivit tratatului de pace în războiul ruso-turc semnat în data de 16 mai 1812 la București, Imperiul Otoman a cedat Imperiului Rus mai multe ținuturi ale principatului vasal al Moldovei, între care şi cele din stânga Prutului re-denumite Basarabia. Relatează Lucia Diaconu.

Your browser doesn’t support HTML5

200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus



Manifestaţiile au fost organizate de aşa-numitul Consiliu al Unirii, în care s-au reunit mai multe organizaţii şi partide politice care vor să promoveze unirea RM cu România. Simpatizanţii acestora s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale de unde au pornit într-un marş spre Ambasada Rusiei.

„Sîntem la cîteva zile de 16 mai cînd se împlinesc 200 de ani de ocupaţie ruso-sovietică. Noi am denumit marşul ca marş „al demnităţii naţionale” şi de comemorare a victimelor celor 200 de ani de ocupaţie ruso-sovietică,” ne-a spus preşedinta PNL Vitalia Pavlicenco, unul dintre organizatori.

În faţa Ambasadei Federaţiei Ruse manifestanţii au scandat preţ de aproape jumătate de oră lozinci antiruseşti, cum ar fi „Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta”, şi au lansat în aer baloane negre în semn de doliu.

Potrivit organizatorilor, la marş au luat parte aproximativ 5000 de persoane. Iată ce mi-a spus unul din ei, Petru Tarhon cînd l-am întrebat despre motivele care l-au determinat să ia parte la manifestaţii.

„Vrem să atragem atenţia tuturora dar în primul rînd a băştinaşilor despre această zi. Că de aici se trag toate nevoile acestui pămînt. Toată sărăcia vine de acolo.”

În acelaşi timp, alte cîteva zeci de persoane au organizat lîngă Arcul de Triumf un protest împotriva marşului Consiliului Unirii. Acestea au fluturat drapele cu cap de bour şi au scandat „Jos istoria românilor” şi „Trăiască Moldova Mare”, cei mai mulţi dintre ei reprezentînd partidul Patrioţii Moldovei.