Ion Păduraru: Interesul Moldovei este să menţină relaţii bune cu partenerii tradiţionali, fără a afecta direcţia strategică de integrare europeană.
Preşedintele Nicolae Timofte s-a aflat astăzi la Moscova, la o reuniune informală a liderilor din CSI. Într-un interviu pentru Europa Liberă, consilierul prezidenţial Ion Păduraru a oferit mai multe amănunte despre agenda preşedintelui Timofti în capitala rusă:
Ion Păduraru: „Domnul preşedinte Nicolae Timofti participă la summitul neformal al şefilor de state a ţărilor membre CSI. Participă toţi preşedinţii ţărilor membre CSI. Domnul preşedinte, domnul Timofti a avut o întrevedere bilaterală cu preşedintele Azerbaidjanului Ilham Aliyev, a fost o întâlnire foarte interesantă. S-a menţionat despre legăturile tradiţionale, prieteneşti între Azerbaidjan şi Republica Moldova. În mod special s-a menţionat despre interesul Azerbaidjanului de a investi în proiecte economice în Republica Moldova, în special în domeniul energetic. În toamnă se vor petrece Zilele culturii azerbaidjene în Republica Moldova. Nu e exclus că vom avea oaspeţi înalţi din Azerbaidjan în această perioadă.”
Europa Liberă: Prin ce este importantă prezenţa Republicii Moldova în cadrul CSI?
Ion Păduraru: „Păi, Republica Moldova este membru al CSI. Ea nu participă în proiecte politice, ş.a.m.d., nu se integrează în CSI, dar colaborează, mă rog, pornind de la înţelegerile care au avut loc până acum. În mod normal este prima dată când Nicolae Timofti face o vizită la Moscova, nu în cadrul bilateral, dar în cadrul multilateral. Este important ca preşedintele Republicii Moldova să facă cunoştinţă cu preşedinţii altor ţări, avem un interes mare de a colabora cu vecinii. Ca întotdeauna, o relaţie bună între ţări pe bilaterală este bine. Interesul Moldovei este de a menţine relaţii bune cu vecinii şi cu partenerii tradiţionali, fără a afecta direcţia strategică şi integrare europeană. Este vorba de menţinerea unui dialog tradiţional, constructiv cu fostele republici unionale.”
Europa Liberă: Unii experţi s-au grăbit să spună că Moscova ar putea să-i propună domnului Timofti să reactualizeze Planul Kozak. Din câte am înţeles, pe agendă nu figurează o întrevedere bilaterală Timofti-Putin.
Ion Păduraru: „Nu, nu este prevăzută nici în agendă, nici în extra-agendă o asemenea întâlnire bilaterală, cu atât mai puţin în acest subiect. Acesta este un summit neformal, care are legătură în primul rând cu inaugurarea în funcţie a preşedintelui Vladimir Putin. Şi respectiv, reluarea activităţii comune a preşedinţilor care au mai fost, care sunt noi, inclusiv cunoaşterea preşedintelui Republicii Moldova. De altfel, până acum domnul Nicolae Timofti s-a întâlnit doar cu doi dintre preşedinţi – este vorba de Victor Ianukovici şi chiar foarte recent cu Ilham Aliyev.”