Taberele de vară sunt gata să primească 100.000 de copii

Valentin Crudu: 25 la sută din numărul total de bilete vor fi oferite pe gratis.

Se apropie vacanţa mare şi elevii îşi fac planuri să meargă poate în taberele organizate de ministerul învăţământului sau în cele particulare. Ieri, guvernul României vecine a anunţat că oferă 360 de locuri pentru elevii şi tinerii din R.Moldova. Anunţul a fost făcut de ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă. În schimb, Moldova oferă 100 de locuri în taberele ei pentru elevi din România. Despre condiţiile şi preturile taberelor din Moldova pentru moldoveni a stat de vorbă Lucia Diaconu cu Valentin Crudu, şeful direcţiei învăţământ preşcolar, primar şi secundar din Ministerul Învăţământului de la Chişinău.

Valentin Crudu: Se planifică activitatea taberelor staţionare în ţară în proporţie de 80 ca număr şi acestea, în cazul dacă vor primi autorizaţie, sperăm să întrunească ceva mai mult de 100.000 de copii. Ultimul termen de pregătire şi prezentare în faţa comisiilor de recepţionare a serviciilor respective este 25 mai. Sezonul se planifică oficial să fie deschis la 3 iunie, taberele staţionare, şi cred că începînd cu 6 iunie se vor deschide taberele cu sejur de zi. Acestea sînt taberele care vor activa pe lîngă instituţiile de învăţămînt de toate tipurile din ţară. Numărul lor va fi de circa 400. Sejurul în taberele staţionare va fi de 10-12 zile, în taberele cu sejur de zi – 10-15 zile. Costurile tot vor fi diferite. În taberele cu sejur de zi se planifică un cost între 80 şi 90 de lei pentru o zi, în taberele staţionare această sumă va fi de la 133 de lei pînă la 150 de lei pe zi.

Europa Liberă: S-au cam scumpit biletele faţă de anul trecut…

Valentin Crudu

Valentin Crudu: Cum să vă zic, s-au scumpit deoarece avem scumpiri atît la produsele alimentare cît şi la unele servicii de întreţinere a taberelor, şi energia electrică, şi gazele, şi carburanţii, toate aceste scumpiri bineînţeles că se răsfrîng şi asupra preţului biletului final.

Europa Liberă: Vor avea unele beneficii anumite pături?

Valentin Crudu: Da. 25 la sută din numărul total de bilete vor fi oferite pe gratis. Deci cheltuielile vor fi suportate de bugetul de stat. Copiii din familii numeroase de la 4 şi mai mulţi copii, copiii orfani, copiii din mediul socialmente vulnerabil, familiile acestora, şi ne bucură foarte mult că guvernul susţine şi-i motivează pe copiii care au performanţe deosebite la învăţătură, în sport.

Europa Liberă: Ştim cu toţii că părinţii cînd îşi duc copiii la tabără caută să-şi lase odraslele pe mîini bune şi în condiţii corespunzătoare. Aţi luat măsuri suplimentare faţă de anul trecut? Vă aduceţi aminte că s-a vorbit mult în presă anul trecut despre unele nereguli de la unele tabere, cum ar fi supraaglomerarea acestora sau cantinele insalubre.

Valentin Crudu: De regulă, la primirea autorizaţiei totul este bine, este frumos, este amenajat. Stau cîte 4 paturi, nu cîte 5 sau acolo unde 5 nu stau şase. Dar aceste probleme apar pe parcurs. De aceea probabil că va trebui să intensificăm evaluarea activităţii taberelor pe parcursul întregului sejur.

Europa Liberă: Adică veţi face mai multe controale, aşa înţeleg.

Valentin Crudu: Vom încerca, vă zic. Asta nu înseamnă că anul trecut au fost controale insuficiente. Dar depinde şi de responsabilitatea celor care administrează aceste tabere.

Europa Liberă: Vorbind despre cum arată taberele, diferenţele între cele private şi cele de stat sînt încă izbitoare. Nu că ar trebui să aibă condiţiile unui hotel cu 5 stele. Dar măcar să nu existe doar un grup sanitar la tot etajul. S-ar putea totuşi depăşi cel puţin aceste inconveniente?

Valentin Crudu: eu vreau să vă spun că în ultimii ani s-au făcut multe investiţii în tabere, şi multe din ele chiar şi în 2012 vor arăta altfel decît au arătat în 2011 sau 2010. Cert este că marea majoritate a taberelor, mai ales cele bugetare, sînt tabere care au fost construite în timpurile de demult, şi este nevoie de foarte mulţi bani acuma de a investi în aceste tabere ca ele să arate nu ca un hotel de 5 stele, asta ar fi un vis. În mare parte se acordă atenţie deosebită atunci cînd se eliberează autorizaţia de funcţionare a taberelor anume la aceste aspecte – veceuri, duşuri sau băi, inclusiv un control deosebit va fi anul acesta, a fost şi anul trecut, faţă de tot ce ţine de activitatea cantinelor.