Mikola Azarov: înțelegerea cu Rusia din 2010 nu a fost profitabilă pentru Ucraina.
In aprilie 2010, preşedintele Ucrainei, Viktor Yanukovici a semnat un acord cu Rusia prin care permitea staţionarea Flotei Ruseşti de la Marea Neagra la Sevastopol pînă în anul 2042. În schimb, Kievul spera să obţină un preţ mai avantajos la gazele naturale ruseşti. In aceasta săptămînă, într-o declaraţie făcută la Bruxelles în faţa mai multor parlamentari europeni, Mikola Azarov, premierul de la Kiev a declarat că acea înţelegere nu a fost atît de profitabilă pentru Ucraina cum s-a spus şi s-a crezut. Relatarile corespondenţilor Europei Libere sunt rezumate de Oana Serafim:
Înţelegerea a fost semnată de preşedintele de atunci al Rusiei, Dmitri Medvedev şi de Viktor Yanukovici şi în
Este exact ceea ce a susţinut opoziţia încă de la semnarea acordului, spune Taras Steckiv, parlamentar al blocului Ucraina Noastra:
Declaraţia premierului de la Kiev cade într-un moment foarte prost. Autorităţile ucrainiene sunt criticate aspru de Uniunea Europeana si Statele Unite pentru cazul Iuliei Timoşenko, fostul premier care se afla in detenţie pentru ceea ce procurorii susţin că ar fi fost un contract energetic dezavantajos pentru Ucraina. Occidentul susţine că doamna Timoşenko este victima unei răzbunări politice, or declaraţia premierului toarnă gaz peste foc .
Iar aceasta uniune vamală, crede expertul de la Moscova nu este altceva decit un preludiu la proiectul Uniunii EuroAsiatice, un proiect extrem de drag preşedintelui Vladimir Putin. Lukianov spune că una din priorităţile lui Putin in regiune este „cîştigarea Ucrainei” şi a sugerat că Moscova a adoptat tactica „asediului” cu Kievul.
Expertul Mihailo Honhar, director de programe la centrul de cercetări Nomos de la Kiev spune că declaraţia premierului Azarov arată în ce situaţie delicată se află Ucraina, avind în acest moment relaţii proaste şi cu estul şi cu vestul:
„Nu există soluţii simple pentru ieşirea din această situaţie. Cred că declaraţia pe care am auzit-o la Bruxelles este un semnal şi pentru Rusia şi pentru Europa. Pentru a putea negocia cu Rusia, ai nevoie să formulezi o poziţie de forţă, pe care în acest moment Ucraina nu o are. In astfel de circumstanţe ar trebui să te poţi baza pe sprijinul Uniunii Europene. Dar în condiţiile actuale politice, ceea ce vedem in relaţia cu Uniunea Europeană nu duce la aşa ceva…”, crede expertul Mihailo Honhar de la Kiev.