Liberalii condiţionează adoptarea legii nediscriminării

Igor Boţan

Igor Boţan: „Alianţa pentru Integrare Europeană acum se află într-o situaţie destul de complicată.”

În AIE au apărut noi tensiuni după ce liberalii au pus condiții pentru a vota legea antidiscriminare. Partidul lui Mihai Ghimpu a spus că ea ar putea trece în parlament dacă este votată împreună cu legea privind reforma centrului anti-corupție și cu o lege liberală respinsă de președintele țării, aceea a „castrării chimice a pedofililor”. În dialogul lor săptămânal din studioul Europei Libere, Vasile Botnaru și analistul Igor Boțan au discutat astăzi despre ultimele schimburi de replici din interiorul coaliției de guvernământ.

Igor Boţan: „Alianţa pentru Integrare Europeană acum se află într-o situaţie destul de complicată, dar există factori care pot contribui la cimentarea acestei Alianţe.”

Europa Liberă: Dar oare când a fost într-o situaţie facilă?

Igor Boţan: „Totuşi, după alegerile din 2010, cu un rezultat bun în favoarea Alianţei pentru Integrare Europeană, cu un suport extraordinar din partea Uniunii Europene. Trebuie să ne amintim că la sfârşitul lunii septembrie 24 de delegaţii ale ţărilor membre ale Uniunii Europene au vizitat Chişinăul şi în cadrul acestei vizite au fost şi 10 miniştri ai Afacerilor Externe ai ţărilor Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Uşor-uşor creditul acesta s-a volatilizat. Ce-i mai ţine împreună?

Igor Boţan: „Cred că acordul de constituire a Alianţei şi cred că inamicul politic comun – Partidul Comuniştilor, la care se mai adaugă un proiect foarte serios, proiectul euro-asiatic, care are la bază 10 articole semnate în perioada electorală de către preşedintele Vladimir Putin, articole care au fost materializate oarecum în 10 decrete semnate de preşedintele Putin la 7 mai, lucru care demonstrează că intenţia partenerilor din Răsărit ai Republicii Moldova sunt foarte, foarte serioase.”

Europa Liberă: Adică acesta este drobul de sare, de care se teme Alianţa.

Igor Boţan: „Aşa este. Componentele Alianţei sunt puse în situaţia să-şi reconsidere atitudinile reciproce şi să facă un efort pentru ca această guvernare să aibă nişte succese, pe care să le poată raporta cetăţenilor, atunci când va veni sorocul şi va trebui să intre iarăşi în campania electorală.”

Europa Liberă: Judecând după ştiri, totuşi apare impresia că subiectele divergente sunt mai multe decât punctele convergente. Au viziuni diferite componentele Alianţei şi asupra legii şanselor egale, şi asupra numirii şefului de la viitoarea agenţie de luptă cu corupţia. Nu se pot înţelege barem la membrii Consiliului Observatorilor de la televiziunea şi radioul public, ca să nu mai vorbim despre Comisia naţională de integritate. Totuşi, senzaţia este că sunt mai multe lucruri care dezbină Alianţa, decât cele care o ţin împreună.

Igor Boţan: „Deocamdată în aparenţă aşa este. De fapt, principala problemă este legată de depolitizarea instituţiilor statului, care potrivit legislaţiei şi unei liste, publicate de Curtea Constituţională în luna decembrie 2010, trebuie să fie depolitizate. Dacă componentele Alianţei ajung la un numitor comun, toate problemele la care v-aţi referit Dumneavoastră se disipează momentan. Principala problemă în Alianţă este neîncrederea reciprocă, legată de interesele de grup ale liderilor acestei Alianţe. Republica Moldova nu are altă şansă, este periculos pentru Republica Moldova în acest moment să cedeze şi să schimbe vectorul integrării europene pe vectorul integrării euro-asiatice.”

Europa Liberă: Un fruntaş al Partidului Comuniştilor încerca să mă convingă că opoziţia oricând ar putea obţine dezagregarea Alianţei de guvernare şi declanşarea alegerilor parlamentare anticipate. Această sabie a lui Damocles mai stă deasupra capului Alianţei?

Igor Boţan: „Categoric nu. Nu cred că opoziţia mai are pârghii de a influenţa stabilitatea Alianţei pentru Integrare Europeană. Participarea de comun acord la procedura de alegere a şefului statului nu lasă câmp de manevră pentru opoziţie ca să bage strâmbe între componentele Alianţei. Există şi alţi factori care nu permit componentelor Alianţei să se disipeze pentru a încerca să facă coaliţie tacită cu Partidul Comuniştilor. În situaţia care s-a creat toate componentele Alianţei înţeleg că în pofida disensiunilor care persistă nu au o altă cale, decât să se ţină împreună şi chiar să încerce să realizeze anumite succese.”