Grădiniţa şi centrul comunitar din Carbalia vor fi încălzite cu brichete din deşeuri agroindustriale, reducând cheltuielile în jumătate.
Grădiniţa şi centrul comunitar din satul Carbalia, din autonomia găgăuză, vor fi încălzite cu brichete obţinute din deşeuri agroindustriale presate. Acest tip de combustibil obţinut din biomasă va fi utilizat în sisteme moderne de încălzire instalate în cadrul proiectului Energie şi Biomasă finanţat de Uniunea Europeană şi aplicat de PNUD Moldova. Proiectul presupune ca pînă în 2014 inovaţia să se răspîndească în toată ţara. Alla Ceapai a fost în Carbalia şi a vorbit cu mai mulţi săteni despre beneficiile acestui proiect:
Carbalia este cel mai mic sat din Găgăuzia şi are puţin peste 500 de locuitori. Centru comunitar unde sunt concentrate mai multe instituţii publice, printre care punctul medical şi biroul primarului pînă în prezent nu a fost încălzit din lipsa resurselor financiare, doar grădiniţa era încălzită cu gaz. De azi înainte ambele instituţii vor fi conectate la instalaţii moderne de încălzire, care funcţionează pe bază de combustibil produs din biomasă. Primarul din Carbalia, Constantin Gaidarji spune că de îndată ce a aflat despre acest proiect finanţat de Uniunea Europeană nu a ezitat să aplice. Iar cel mai convingător argument a fost cel financiar:
Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a spus că Moldova are un potenţial semnificativ de producţie a energiei proprii, care ar putea acoperi 20 la sută din energia importată:
„Statul creează cerere prin faptul că dotează instituţiile bugetare. Cel puţin 100 de localităţi o să aibă aceste instalaţii, înseamnă că cererea o să fie stabilă, aşa judecă antreprenorii. Adică în sarcina mea este să creez această industrie. Şi vă spuneam asta nu e material bio, astea sunt resturi, care oricum se aruncă şi noi ne propunem industria care le colectează şi banii o să rămînă pe loc.”
„Cînd cu sobele era mai greu, dar acum e mai uşor cu gazul, de patru-cinci ani cu gazul şi e cald, e bine şi copiilor şi nouă. Şi cu aceste noi tehnologii credem că va fi tot bine.”
„E minunat, de ce, pentru că este econom.”
„Cînd o să folosească o să vedem, la iarnă, acum nu ştim, dar cred că o să fie mai bine.”
Vazîndu-mă cu microfonul în mînă, localnicii din Carbalia nu au ezitat să-şi facă cunoscute problemele, în speranţa că vor fi auziţi inclusiv de autorităţi.
„Trăim toţi ca toată lumea, drept că avem foarte mari nevoi, de bani, finanţare, acum uitaţi-vă cît e de greu. Şi domnii de sus nu ştiu ce e în Găgăuzia, dar nici nu vor să audă de Găgăuzia, nu le este ruşine oare?” mi-a spus Valeria Dermenji o locuitoare din Carbalia.
Dar iată ce mi-a spus pensionara Valentina aşa cum s-a prezentat ea:
„Singurică stau, copiii au casa lor, bărbatul a murit, dar eu singurică am o casă mare, mare. Eu stau în bucătărie, dar casa stă deşartă.”
Europa Liberă: Dar de ce au plecat copii?
„Nu este de lucru în sat.”
Europa Liberă: E sărăcie în sat?
„Foarte mare sărăcie.”
„Cum poate lumea aşa şi trăieşte, puţini au rămas, mai mult bătrîni. Acum mai mulţi sunt plecaţi pe la muncă peste hotare, nu sunt acasă. Eu cînd am venit la grădiniţă erau 72 de copii, dar acum 16 copii.”
„Înainte erau patru grupe la grădiniţă, dar acum este numai o grupă, toţi sunt la un loc. Înainte era mult tineret în sat, dar acum a plecat tineretul şi a rămas puţin tineret şi copii sunt puţini în sat”, mi-a spus Natalia Jeju, care recent şi-a adus băiatul de un an şi jumătate la grădiniţă.
Carbalia este unul din cele 58 de sate selectate pînă în prezent în cadrul proiectului Energie şi Biomasă. Pînă în 2014, cel puţin 130 de şcoli, grădiniţe şi alte instituţii publice vor fi încălzite cu energie produsă local, din deşeuri agricole.