De vorbă cu Angela Capcelea, coordonator program sănătatea copilului şi adolescenţilor UNICEF Moldova.
Sezonier, s-ar putea spune, în Moldova izbucneşte o dezbatere dacă trebuie sau nu vaccinaţi copiii . Aşa că Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi reprezentanţa UNICEF în Moldova au organizat o nouă şedinţă a reţelei „Jurnaliştii – prietenii copiilor” pe tema vaccinelor şi vaccinării. Iar Alla Ceapai a stat de vorbă cu Angela Capcelea, expert în problemele copiilor şi adolescenţilor la UNICEF, Moldova:
Angela Capcelea: „Avem 12 vaccinuri în Republica Moldova. În ţările dezvoltate sunt 14 vaccinuri în sistemul de imunizare naţională şi este cea mai eficientă şi cea mai eficace metodă de a ne proteja de anumite boli. În Republica Moldova, din păcate, anumite grupuri de părinţi sunt împotrivă ca să-şi vaccineze copiii îşi asumă această alegere.
Din experienţa noastră acestea sunt două grupuri de părinţi, un grup de părinţi sunt cei care sunt foarte bine educaţi, au un venit destul de bun şi pot să ofere copiilor un trai decent. Ei se bazează mai mult pe sintagma că într-o societate noastră unde toţi sunt vaccinaţi copilul meu deja este protejat. Este un non-sens, fiindcă copilul creşte, el intră în contact cu alţi copii, care pot să fie purtători de infecţie sau pot să fie bolnavi şi să se îmbolnăvească.
Al doilea grup de copii care nu sunt vaccinaţi sunt copii din familii extrem de vulnerabile, care sun aşa de săraci, că nu au unde trăi şi ei nu au acces la servicii de sănătate.”
Europa Liberă: La noi se creează impresia că părintele are dreptul să aleagă, îşi vaccinează sau nu copilul, dar pe de altă parte copilul nevaccinat nu este acceptat la grădiniţă sau şcoală.
Angela Capcelea: „În Republica Moldova programul de vaccinare este obligatoriu pentru copii pînă la 7 ani, dar persoana poate să refuze. Din experienţa internaţională, diferite ţări au diferite abordări; de exemplu, în Germania vaccinarea nu este obligatorie, în schimb nu se permite admiterea în colective de copii, dacă copilul nu este vaccinat împotriva la anumite infecţii. În ţările Baltice este obligatorie, în Polonia este obligatorie, în Statele Unite în diferite state este diferit, dar acolo unde este obligatorie nu este impusă şi condiţionalitatea de frecventare a şcolii în funcţie de dacă copilul a fost vaccinat sau nu.
Decizia care a luat-o Ministerul Sănătăţii prin Hotărârea de Guvern şi programul naţional de a condiţiona copii să se vaccineze înainte de a merge în colectivităţi de copii este una bună, după mine. Fiindcă intrând în contact cu sistemul de educaţie, copilul şi familia încă o dată sunt informaţi despre beneficiile vaccinării şi el mai are încă o dată acces la servicii de sănătate.”
Europa Liberă: În multe cazuri totuşi există anumite reacţii a copilului la vaccin, cum trebuie să-şi pregătească mămica copilaşul înainte de a merge la vaccinare şi după?
Angela Capcelea: „Vaccinarea este o procedură care se efectuează doar copilului sănătos. O anumită pregătire specială, după cum spun specialiştii, nu este necesară, nu are rost. După vaccinare timp de 24 - 48 sau 72 de ore pot fi diferite reacţii: poate fi înroşire, poate mămica să observe că este o mâncărime şi copilul pune mereu mănuţa în locul vaccinării, poate să fie chiar şi durere. Reacţiile generale se manifestă la unii copii prin somnolenţă, la alţii prin agitaţie, poate fi şi o febră de 37-38 de grade. Deci părintele trebuie să ştie că aceste semne sunt aşteptate.
Sunt diferite remedii, comprese reci la locul injectării sau paracetamol, la febră. În cazul când reacţia este mai severă, adică febra este mai mare de 38,5 grade, când copilul are respiraţii mai frecvente decât 40 de ori pe minut sunt semnele de pericol care indică numaidecât adresarea la medic şi spitalizarea dacă este o situaţie mai gravă.
Dar conform datelor pe care noi le avem reacţiile adverse exagerate la vaccinare apar unu la opt mii de cazuri, în general parcă nu este mult, dar pentru acel un copil mămica trebuie să fie foarte atentă ca să-i observe aceste semne de pericol şi să reacţioneze la timp.”
Europa Liberă: Totuşi există riscuri şi dacă îţi vaccinezi copilul şi dacă nu îl vaccinezi, în care parte balanţa inclină mai mult, unde sunt riscuri mai mari?
Angela Capcelea: „Noi am avut situaţii în Republica Moldova şi îmi pare rău că lumea uită şi uită repede. În anii 1994, 1996 noi am avut o epidemie de difterie doar din cauza că în anii ʼ90 s-a întrerupt vaccinarea copiilor şi noi am avut sute de cazuri de difterie, noi am avut 45 de cazuri de deces în rândul copiilor. Şi noi nu avem înregistrat nici un caz de deces după vaccinare.
O altă experienţă prin care tot noi am trecut şi nu chiar aşa de demult, patru ani în urmă, în 2008, epidemie de oreillon, se mai numeşte şi parotită, care practic s-au îmbolnăvit adolescenţii, acei care în anii ʼ90 nu au fost vaccinaţi, fiindcă în perioada respectivă noi am avut întreruperi în vaccinare, nu am avut vaccinuri suficiente. Şi asta ne-a arătat foarte bine că vaccinul a protejat foarte bine populaţia de copii, dar cei care nu au fost vaccinaţi s-au îmbolnăvit.
Este încă o întrebare referitor la faptul că totuşi şi unii copii vaccinaţi se îmbolnăvesc, există aşa ceva. Conform datelor nu toţi copiii care sunt vaccinaţi produc imunitate. Deci, din o mie de copii, 995 – produc imunitate, 5 – nu produc imunitate. Şi se primeşte că se îmbolnăvesc copiii nevaccinaţi şi copiii vaccinaţi, dar care nu au produs imunitate. În cazul de faţă cu cât este mai mic procentul de refuzuri cu atât este mai mare imunitatea colectivă şi probabilitatea apariţiei infecţiei scade.”