Un interviu cu Charlotte Ruhe, directoare de programe în cadrul BERD.
Marţi a fost lansat programul „Femeile în business” organizat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare cu sprijinul financiar al Suediei. Cum pot fi ajutate femeile să-şi lanseze propriile afaceri, sunt sau nu discriminate pe piaţa muncii şi cum se pot apăra? Câteva din temele discutate de Diana Răileanu cu Charlotte Ruhe, directoare de programe în cadrul BERD.
Europa Liberă: În Moldova, doar o treime dintre oamenii de afaceri sunt femei. Cum se răsfrâng aceste cifre asupra situaţiei economice din ţară?
Europa Liberă: Dar cum schimbăm mentalitatea? În Moldova o parte din bărbaţi şi chiar femei cred că locul doamnei e la bucătărie şi doar ele sunt cele care trebuie să îngrijească de copii?
Charlotte Ruhe: „Aici cred că un rol important îi revine sistemului de educaţie. Sunt sigură că lucrând cu femei care în scurt timp vor deveni prospere, vor avea mai multă încredere în propriile puteri, vor înţelege că pot reuşi în business, peste o perioadă se va schimba şi mentalitatea celor din jur. Desigur, partea leului le revine şi profesorilor de la şcoală, pentru că sistemul educaţional reflectă schimbările din societate. Dacă elevele vor fi implicate încă din şcoală în tot felul de activităţi cu caracter economic, la maturitate pentru ele va deveni o normă să ocupe o funcţie de conducere sau să fie primele în cadrul unei întreprinderi. Pur şi simplu e nevoie de puţin timp.”
Europa Liberă: Unii susţin că bărbaţii sunt mai buni ca femeile în afaceri. Aşa să fie?
Charlotte Ruhe: „Nu cred. De fapt, criza financiară prin care am trecut a fost cauzată şi de riscurile majore pe care şi le-au asumat bărbaţii. Să ştiţi că femeile şi bărbaţii au abilităţi diferite, de aceea cred că atunci cînd în echipa de conducere a unei companii numărul bărbaţilor este egal cu cel al femeilor, are de câştigat managementul companiei, pentru că ideile nu sunt unilaterale. Angajaţii sunt mai deschişi spre a-şi expune opiniile atunci cînd la conducere sunt femei şi bărbaţi.”
Europa Liberă: Dar în Moldova cum pot fi încurajate femeile să pună pe roate o afacere?
Charlotte Ruhe: „În primul rînd, cred că e foarte important ca ele să înţeleagă ce îşi doresc cu adevărat. Apoi pot să apeleze la noi şi să le oferim training-uri. Părerea mea este că instruirile trebuie să fie foarte specifice, pentru că cele generale sunt o pierdere de timp. De exemplu, cu puţin timp în urmă, am lucrat în Kosovo doar cu femeile care confecţionau manual bijuterii şi haine. Le-am învăţat cum să ambaleze frumos marfa, cum să o vândă eficient clienţilor, iar sfaturile oferite au fost foarte preţioase, prin urmare, rezultatele nu s-au lăsat aşteptate. Desigur vorbim şi despre încrederea pe care femeile o au în propriile puteri, ele trebuie să fie în stare să facă faţă problemelor care apar nemijlocit atunci cînd au pusă pe picioare o afacere. Ştiu că situaţia este mai complicată în localităţile rurale, pentru că femeile nu prea au acces la informaţie. De aceea sunt foarte importante centrele de susţinere pentru ele, centre în care ar putea întâlni femei de succes, care ar putea să le încurajeze. Cred că astfel de reţele ar putea ajuta femeile care se simt izolate sau chiar le este frică să vorbească despre ideile lor. De asemenea, cred că şi instituţiile care oferă credite şi finanţare ar trebui să fie mai deschise faţă de cererile care vin din partea femeilor.”
Europa Liberă: Un număr mic de femei în afaceri indică cumva că acestea ar fi discriminate în domeniu în raport cu bărbaţii?
Charlotte Ruhe: „Nu aş spune că sunt discriminate, cît acest tablou este rezultatul atitudinii societăţii faţă de egalitatea şanselor. În acest caz sunt foarte importante legile care să vorbească despre egalitatea femeilor şi bărbaţilor. Eu vin din Statele Unite şi acolo există reguli foarte clare care spun că femeile nu trebuie să fie discriminate în raport cu bărbaţii. O bază legală sănătoasă arată că societatea susţine egalitatea şi reprezintă un instrument de apărare pentru cei care întâmpină greutăţi sau se simt discriminaţi.”