Festivalul are în program spectacole de teatru, muzică şi dans din 15 ţări.
În aceste zile la Chişinău este în desfăşurare o nouă ediţie a Festivalului Internaţional al Artelor Scenice Bienala Teatrului „Eugene Ionesco”, cunoscut ca BITEI. În acest an, festivalul are motto-ul „Teatrele se întîlnesc la Chişinău” şi are în program spectacole de teatru, muzică şi dans din 15 ţări. Cum a început festivalul şi ce poate vedea în următoarele zile publicul pe scenele de teatru din capitală aflăm de la Lucia Diaconu.
Iniţial festivalul căruia i s-a dat numele celebrului dramaturg de origine română Eugen Ionesco găzduia doar spectacole de teatru, în spiritul dramaturgiei ionesciene. De cîţiva ani festivalul a extins perimetrul elitist invitînd şi spectacole muzicale şi coregrafice.
Cu un asemenea spectacol,din Coreea de Sud,a şi debutat festivalul. În program au mai fost pînă acum trupa londoneză „Tiger Lillies Band” şi o companie de dans din Tokyo, Japonia. Tot cu un spectacol coregrafic participă la festival Israelul şi Spania, ultima cum şi era de aşteptat cu un spectacol de flamenco care urmează să se joace joi.
Atracţia festivalului în materie de dans sînt însă două spectacole ale teatrului „Kyiv Modern-Ballet” din Ucraina - Underground de Peters Vaskis şi Salonul nr.6 după Cehov în regia lui Radu Poclitaru, care a participat la ediţia precedentă cu un balet după muzica lui Ceaikovski, confirmînd reputaţia sa în mediul criticilor de teatru printre care se numără şi Larisa Ungureanu.
Printre spectacolele aşteptate sînt şi cele ale regizorului rus Roman Viktyuk,cunoscut şi el publicului de la Chişinău.
Larisa Ungureanu: „Un text teatral montat de Viktyuk este o creaţie nouă. Din păcate mai vedem şi astăzi pur şi simplu spectacole montate. Viktyuk creează, creează prin imagine, printr-un splendid joc actoricesc, creează prin scenografie, muzică...”
La ediţia din acest an Viktyuk va veni cu Salomeea după Oscar Wilde şi Maestrul şi Margareta după Bulgakov.
România este prezentă la festival cu patru spectacole, dintre care două în regia lui Radu Afrim. Cel de azi, Miriam W., jucat de trupa teatrului din Ploieşti ilustrează drama vieţii a două evreice, la zece ani după terminarea celui de-al doilea război mondial.
Despre spectacolul companiei „Ricci Forte” din Roma „Troia’s discount” care între altele a atras şi spectatori intrigaţi de avertismentul „interzis sub 16 ani” i-am cerut să-şi împărtăşească impresiile tinerei regizoare de la Chişinău Luminiţa Ţîcu:
„Troia’s discount” este un spectacol ce arată mecanismul de funcţionare a societăţii de consum, în care nu mai e loc pentru dragoste.
Festivalul se va încheia la sfîrşitul săptămînii cu un spectacol montat la teatrul Eugene Ionesco, în regia lui Petru Vutcărău, directorul artistic al festivalului şi al teatrului gazdă.