Gh. Cojocaru: „Ieșirea la rampă a celor trei foști parlamentari comuniști are o legătură sigură cu contextul actual politic, cu regrupările de forță care se profilează, din perspectiva unui următor ciclu electoral.”
Trei deputați comuniști, în frunte cu veteranul Vadim Mișîn, au anunțat astăzi că nu mai pot accepta boicotul prelungit al Parlamentului decis de partidul lor și că vor părăsi fracțiunea PCRM din legislativ. Despre semnificația acestui eveniment au stat de vorbă în studioul nostru de la Chișinău Valentina Ursu și istoricul Ghe. Cojocaru.
Deși în creștere relativă în sondajele de opinie, Partidul Comuniștilor, care boicotează de mai multe luni ședințele Parlamentului, a înregistrat astăzi o nouă dezertare din fracțiunea sa parlamentară. După plecarea lui Victor Stepaniuc, apoi a celor trei deputați în frunte cu Igor Dodon în primăvara acestui an din PCRM, încă trei deputați în frunte cu Vadim Mișin s-au despărțit de fracțiunea parlamentară comunistă. Se poate spune, reflectând pe marginea acestei dezertări, că autoexcluderea comuniștilor din activitatea legislativă are urmări negative pentru coeziunea și autoritatea formațiunii comuniste. Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, este părăsit de cei cu care s-a lansat în politică mulți ani în urmă, rămânând tot mai singur printre liderii unei noi generații de politicieni…
Europa Liberă: Poate însemna această plecare a grupului celor trei de deputați comuniști că Vladimir Voronin pierde din sprijinul pe care l-a avut asupra conducerii și partidului, în ansamblu?
Gheorghe Cojocaru: „Odată ce pleacă oameni din anturajul apropiat altă dată al lui Voronin, din generația sa politică, se poate spune că liderului comunist îi va fi tot mai dificil să se regăsească printre noile fețe de comsomoliști întârziați ai PCRM. El pierde astfel unele din canalele sigure de comunicare în interiorul partidului, iar noile structuri, care trebuie să ia locul celor pierdute, s-ar putea să se construiască în jurul altor centre de putere decât cele aflate sub controlul liderului formațiunii.”
Europa Liberă: Cum se va răsfrânge această nouă plecare din rândurile Partidului Comuniștilor asupra locului său în preferințele sociale și electorale?
Gh. Cojocaru: „Pentru moment, Partidul Comuniștilor este nevoit să suporte o nouă o lovitură asupra imaginii sale publice. Este tot mai evident că pretențiile liderilor comuniști de a se poziționa pe scena politică ca un partid strâns unit în jurul unui lider puternic trebuie serios amendate. Totodată, este dificil de urmărit cum se va reflecta această nouă dezertare din rândurile PCRM asupra formațiunii comuniste. S-ar putea, totuși, să rămână neobservată ca și consecință, mai ales în condițiile în care o eventuală degradare abruptă a situației social-economice și un nou val de nemulțumiri sociale ar putea împinge în prim planul preferințelor electorale actuala opoziție comunistă.”
Europa Liberă: Are vreo legătură părăsirea PCRM de către grupul celor trei parlamentari comuniști cu congresul partidului, anunțat pentru acest sfârșit de săptămână?
Gh. Cojocaru: „Ieșirea la rampă a celor trei foști parlamentari comuniști are o legătură sigură cu contextul actual politic, parlamentar și extraparlamentar, cu regrupările de forță care se profilează, din perspectiva unui următor ciclu electoral. Se pare că miza pe voturile de pe segmentul de stânga al spectrului politic este una foarte importantă, iar Partidului Comuniștilor nu i se va mai oferi prilejul de a disputa de unul singur și discreționar acest bazin electoral.”