Jurnalul unui primar inimos: Nina Costiuc.
LUNI
M-am trezit foarte devreme. Cînd am emoţii nu mă prinde somnul, cu toate că m-am culcat după miezul nopţii. De data aceasta eram cu gîndul la cei 41 de copii şi 9 însoţitori care au plecat in ajun din Budeşti spre comuna Cumpăna, judeţul Constanţa,România, la generoasa invitaţie a colegei şi prietenei mele Mariana Gîju, primar al comunei Cumpăna, si a presedintelui judetului Constanta, Nicusor Daniel Constantinescu, invitaţie care se bazeză pe Contractul de Parteneriat între localităţile noastre, în vederea dezvoltării unor legături multilaterale, social-culturale dar mai ales educative pentru copii şi tineret.
Am răsuflat uşor, fiind informată după multe discuţii telefonice, că budeştenii au ajuns cu bine şi au fost cazaţi în hotelul Cupidon, la 500 m de mare şi sunt foarte fericiţi. Rămîn în continuare cu gîndul la ei şi cu mare recunoştinţă faţă de partenerii mei din România.
Cu 20 de ani în urmă nu aveam posibilitatea cel puţin de a vizita România din cauza sîrmei ghimpate iar pe parcursul a doua decenii nu toţi pot vedea România din cauza sărăciei lucie care s-a năpustit asupra noastră; de aceea, cu sentimente de nestăvlită, dragoste mă gîndesc la gestul colegilor şi prietenilor mei din România. Ma bucur ca am avut si aceasta disponibilitate a Consulatului României la Chişinău în oferirea în termeni cît de utili posibili a vizelor pentru România.
Ziua de luni se deapănă vertiginos, cu multe convorbiri telefonice, întîlniri, şedinţe. Cele mai importante sunt şi cele neprevăzute care sunt create de multe necazuri din partea unora. Este vorba de reparaţia capitală efectuată deja a staţiei terminus de călători, care este unica staţie amenajată din comunitate.
Această problemă, dar şi altă informaţie trista, m-au făcut să deschid uşa Primarului General, Dorin Chirtoacă. Am topit ghiaţa şi am soluţionat unele probleme foarte rapid, ceea ce mi-a dat forţă si o dispoziţie bună, regretînd totodată că au rămas încă în jurul tînărului Primar „mucegaiuri vechi” cu mentalitate depăşită, orgolioşi, mărginiţi şi saraci la suflet.
De la Chişinău foarte grăbită am ajuns la Budeşti, fiind aşteptată la Primărie de cetăţeni, colegi şi de multe probleme care cer a fi soluţionate urgent...
Dar în scurt timp sunt nevoită să mă urc la volan şi cu viteză mare să opresc în faţa Ambasadei Ungariei unde eram aşteptată de Daniela Cristoi şi Irina Sincovschi două tinere din localitate (care se aflau la ambasadă de două ore şi nu puteau convinge responsabilul Ambasadei că documentele lor sunt veridice şi intenţiile de plecare peste hotare sunt argumentate).
Am intrat în Ambasadă însoţită de fete, inima îmi clocotea de indignare şi umilinţă fiindcă Dna de la ghişeul unic nr. 1 al Ambasadei a tratat cu suspiciune şi neîncredere tinerele. Rezultatul a fost pe potriva asteptarilor, ele vor primi viză Schenghen şi vor participa la proiectul internaţional „Tineri antreprenori pentru noua Europa”.
Pe drum spre casă am mai avut o intrevedere pe margine de drum cu o veche cunoştinţă, care a amenajat în pădure la Ciocana un parc de joacă pentru copii „Baby Parc” şi are numai necazuri şi este tîrîtă prin judecăţi pentru că nu este „autorizat”... MOLDOVA ŢARA - MINUNILOR cu adevărat...
În sfîrşit ajung acasă; înainte de a intra în casă mă uit la ceas, intru timid şi tiptil şi constat că şi ieri m-am întors tot pe la 23-30. Am remuşcări că nu am timp pentru a comunica cu cei apropiaţi, dar sper că sunt înţeleasă şi voi recupera timpul... Pînă mîne nu a rămas mult. Trebuie să analizez unde am greşit pentru a reuşi de a-mi cere scuze şi a merge mai departe.
MARŢI
Sincer, ieşind din casă nu ştiu în ce direcţie să iau calea, cotesc spre Chişinău, dar mi se telefonează că, urgent, trebuie să intru la primărie, pentru a semna actele necesare. Păşind pragul primăriei sunt năvălită de multe şi diferite întrebări, care aşteaptă soluţionare urgentă, cum ar fi: construcţia terenului de mini-fotbal, reparaţia staţiei de purificare, construcţia cazangeriei cu schimbarea reţelei de încălzire la grădiniţa de copii „Viorel şi Viorica”, prelungirea segmentului de aprovizionare cu apă în sectorul locativ din raza liceului şi multe, multe altele care nu-mi mai permit să ies din primărie la timpul programat pentru soluţionarea altor probleme în Chişinău.
Am avut o intrevedere cu vice-primarul municipiului Chişinău, Dl Nistor Grozavu, un Om de o nobleţe şi o inteligenţă deosebită. Am convenit de a include în ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consililului Municipal întrebarea „cu privire la aprobarea hotarelor intravilanului localităţii Budeşti”, conform planului urbanstic de dezvoltare socio-economică a localităţii.
Fiind preşedinte a Reţelei Femeilor primari din R. Modova, primesc nenumărate telefoane de la colegele-primari, referitor la organizarea grupurilor de copii din localităţile lor pentru organizarea odihnei copiilor în România.
Spre sfîrşitul zilei accept invitaţia la recepţia de rămas bun în Casa ONU, cu Ulzisurăn Djamsaran, director al UN WOMEN în R. Moldova. La această recepţie am avut ocazia să revăd lideri-femei, doamne deosebite din societatea moldava.
Ajung la nepoţeii mei dragi Mihăiţă şi Nicoleta, schimb cîteva vorbe cu feciorul şi nora.
Primesc un SMS cu rugămintea de a intra în Skype cu Dna Carolina Corj, responsabilă voluntar, la primăria Budeşti de dezvoltarea şi menţinerea relaţiilor internaţionale. Mă simt incomod şi vinovată, că mă caută de cîteva săptămîni pentru a discuta referitor la implimentarea proiectelor educaţionale care se vor derula în localitate şi peste hotare în cel mai apropiat timp.
Şi ziua de astăzi s-a încheiat nu mai devreme de orele 24, cînd am păşit pragul casei părinteşti, dar nu mai are cine să mă dojenească că am ajuns atît de tîrziu, iar soţul Mihai s-a obişnuit cu acest orar.
MIERCURI
Am avut o întrevedere cu reprezentantul firmei austriece „AVE”. Am discutat problemele salubrizării localităţii. La moment sunt încheiate mai mult de 200 contracte cu localnicii pentru evacuarea deşeurilor menajere.
Am semnat o chipă de documente pentru ridicarea salariului angajaţilor. Mi-am cerut scuze pentru a cîta oară că nu am achitat la timp datoria pentru reparaţia staţiei terminus.
Seara particip la şedinţa Clubului Rotari Centru, unde am discutat mai multe probleme printre care perfectarea vizelor Schenghen pentru tinerele din Budeşti, Zagornîi Viginia şi Proca Maricica pe care le-am promovat pentru participarea lor la un proiect social care va avea loc în Elveţia; la fel a fost propus pentru a participa la o tabără sportivă din Cehia, tînărul rugby-ist din Budeşti Ghimp Ion; am încredere în aceşti tineri precum şi în mulţi alţii pe care îi promovez şi îi voi promova cu toată ardoarea sufletului meu.
JOI
Primesc in audienta mai multi cetateni. A avut loc şedinţa CLPDC unde s-au discutat toate cererile părinţilor pentru înscrierea la gradiniţa de copii „Viorel şi Viorica”. A avut loc şedinţa grupului de lucru, achiziţii publice cu privire la anunţarea concursului pentru implementarea proiectului „Construcţia centralei termice şi a sistemului de încălzire” la grădiniţa. Am întreprins măsurile necesare pentru a emite un nou Certificat de urbanism pentru includerea modificărilor în documentaţia de proiect. Un proiect cu barba. Voi mai transpira ceva timp.
VINERI
Fac două drumuri la Criuleni pentru a vedea daca au fost transferati bani pe contului ONG „Ocrotiţi copii” unde sunt preşedinte şi urmeză să fie implimentat proiectul „Şcoala de vară a limbii engleze pentru copii” ce se va desfăşura în cel mai apropiat timp şi în plan personal pentru a intocmi un credit ipotecar.
Îmi plesneşte capul de cerinţele pe care trebuie să le îndeplinesc, pînă a obtine banii, dar sunt nevoită... Am noroc de o veche şi bună prietenă care este şefa băncii, Ina Primov.
Din Budeşti spre Chisinau merg cu mine Alexandra Grati şi Rusu Valeriu, ambii colegi, încadraţi în diverse activitati ale primăriei Budeşti, pentru a ridica un ajutor umanitar căzut parcă din cer, oferit cu mare încredre şi dragoste de o asociaţie umanitară. Şi aici mă bucur că binele făcut cîndva se întoarce îndoit înapoi pentru localitate. Aici vreau să mulţumesc familiei Rachimciuc din Văduleni şi nu în ultimul rînd dnei Irina Jalba.
Încă o dată mă conving, că trebuie să fii la locul cuvenit cu oamenii cuveniţi şi să poţi preţui oamenii, fiindcă cele mai preţioase investiţii sunt cele umane.
*Nina Costiuc, nascuta la 21 iunie 1956 in satul Budesti. Absolventa a Colegiului Bancar. A facut studii la Institutul Unional Juridic de la Moscova. A terminat si Academia in Domeniul Administrarii Publice. De 17 ani primar al comunei Budești, fost presedinte al Sovietului Satesc in anii 1980-1985.