Igor Boţan: „Moscova ştie foarte bine că în ţările din spaţiul post-sovietic ouăle nu trebuie puse într-un singur coş.”
Congresul Partidului Comuniştilor din Moldova l-a ales din nou în fruntea sa pentru încă 4 ani pe Vladimir Voronin. Acest al 7-lea congres al comuniştilor s-a desfăşurat după ce mai mulţi importanţi lideri ai lui au părăsit partidul. Trei chiar săptămâna trecută. Valentina Ursu a stat de vorbă cu analistul Igor Boţan despre discuţiile şi concluziile legate de politica externă a Moldovei de la acest congres.
Igor Boţan: „Politica externă pe care vrea s-o promoveze Partidul Comuniştilor este o consecinţă a dezamăgirii acestui partid de aşa-zisa integrare europeană a Republicii Moldova. În februarie 2009, pe cînd era încă preşedinte al Republicii Moldova, dl Vladimir Voronin a declarat că îşi doreşte ca Republica Moldova să fie acceptată în pachetul Balcanilor de Vest, care au o promisiune clară din partea Uniunii Europene privind integrarea în această comunitate de state europene. El a criticat dur atunci strategia lansată de Polonia şi Suedia privind parteneriatul estic, fiindcă formula pentru acest parteneriat este una clară şi anume că UE este pregătită să împărtăşească cu ţările din Estul Europei totul cu excepţia instituţiilor. Mai nou, UE spune că împărtăşeşte cu ţările din parteneriatul estic iarăşi totul, adică le propune integrare profundă economică şi asociere politică. Al doilea lucru care a dezamăgit Partidul Comuniştilor este ceea ce ei numesc „practicarea de către UE a standardelor duble”. Adică ei spun aşa: cînd era PCRM la guvernare, Uniunea Europeană era foarte exigentă faţă de acest partid, nu se sinchisea să vină cu scrisori deschise, cu adresări către Partidul Comuniştilor pentru ca acesta să nu comită derapaje antidemocratice…”
Europa Liberă: Şi cît de credibilă era guvernarea comunistă în faţa partenerilor occidentali atunci cînd se discuta despre eurointegrare?
Igor Boţan: „În perioada 2005-2007, UE, Comisia Europeană, ambasadorii UE la Chişinău afirmau că cred cu tărie că PCRM este angajat plenar şi sincer în procesul de integrare europeană. După alegerile locale din 2007, pe care PCRM le-a pierdut, şi diplomaţii occidental, şi din partea Comisiei Europene au parvenit un şir de critici la adresa acestui partid, au existat scrisori deschise, adresări către PCRM în care au fost condamnate derapajele antidemocratice. Punctul culminant a avut loc la 8 aprilie 2009, după evenimentele din 7 aprilie, cînd Partidul Comuniştilor a introdus regimul de vize în raport cu România şi în acest moment UE a decis să îngheţe relaţiile cu Partidul Comuniştilor, relaţii care au fost dezgheţate jumătate de an mai tîrziu după ce AIE a venit la guvernare şi a primit creditul care încă mai persistă, dar care, din păcate, se ofileşte.”
Europa Liberă: Guvernarea comunistă a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru a apropia Republica Moldova de standardele europene?
Igor Boţan: „Cu siguranţă nu. Pînă în prezent a rămas nereformată Procuratura. Exista şi atunci politizarea instituţiilor de ocrotire a normelor de drept...”
Europa Liberă: Să înţelegem că PCRM la modul serios vrea să schimbe vectorul politicii externe ducînd Republica Moldova mai degrabă spre Uniunea Euro-Asiatică decît spre cea Europeană?
Igor Boţan: „Cel puţin aşa reiese din documentele adoptate la recentul Congres, al şaptelea. Se spune foarte clar că această perspectivă este cea pe care Partidul Comuniştilor o urmăreşte în continuare, adică dezamăgire de procesele care au loc în Uniunea Europeană, dezamăgirea faţă de practicarea standardelor duble. De aceea, în situaţia în care s-a creat Partidul Comuniştilor îmbrăţişează acum perspectiva estică a Uniunii Euro-Asiatice, lucru care este oarecum periculos pentru Republica Moldova.”
Europa Liberă: Partidul dlui Voronin vrea să fie mai degrabă pe placul Moscovei sau chiar este convins că Moldova trebuie să ajungă în Uniunea Euro-Asiatică?
Igor Boţan: „Partidul dlui Voronin crede că Uniunea Europeană nu este imparţială faţă de forţele politice din Republica Moldova şi de aceea Partidul Comuniştilor nu poate să conteze pe o atitudine nepărtinitoare a Uniunii Europene vizavi de procesele politice din Republica Moldova. Deci Partidul Comuniştilor vrea să pună în evidenţă faptul că nu are de ales altceva decît să se îndrepte spre Uniunea Euro-Asiatică”.
Europa Liberă: Aceasta ar dori şi simpatizanţii PCRM?
Igor Boţan: „Probabil că da, fiindcă după ce Partidul Comuniştilor a declarat că îşi schimbă vectorul preferinţelor politice externe spre cea euroasiatică, procentajul cetăţenilor care îmbrăţişează ideea integrării europene a scăzut destul de semnificativ şi acest lucru ar trebui să dea de gîndit”.
Europa Liberă: Şi cu această pledoarie pentru Uniunea Euro-Asiatică credeţi că Moscova i-ar vrea iarăşi în braţe pe Vladimir Voronin şi pe PCRM?
Igor Boţan: „Federaţia Rusă oricum menţine un anumit control asupra Republicii Moldova prin intermediul Transnistriei şi, pornind de la faptul că din punct de vedere energetic Republica Moldova este dependentă, deci Federaţia Rusă are pîrghiile necesare pentru controlarea, dacă putem spune aşa, a Republicii Moldova. Dar Federaţia Rusă cu certitudine a învăţat un şir de lecţii şi ştie foarte bine că în ţările din spaţiul post-sovietic ouăle nu trebuie puse într-un singur coş. De aceea, Federaţia Rusă este în aşteptare să vadă cum se clarifică lucrurile în Republica Moldova, ce forţe politice pot fi realmente susţinute pentru ca şi componenta politică, nu doar cea geostrategică şi economică, să fie la cheremul Kremlinului.”
Europa Liberă: Mai avantajos pentru Republica Moldova ar fi Estul sau Vestul?
Igor Boţan: „Republica Moldova trebuie consecvent să se mişte în direcţia integrării europene, în acelaşi timp păstrînd cele mai bune relaţii cu Federaţia Rusă. Există şi argumente serioase pentru ca RM să insiste pe vectorul integrării europene. O ţară cu potenţialul Republicii Moldova nu-şi poate permite oscilaţiile în raporturile internaţionale. Doar rămînînd un partener credibil în relaţiile cu UE, cu SUA, şi păstrînd bune relaţii, neantagonsite cu spaţiul CSI, Republica Moldova poate merge înainte şi poate fi ajutată de către Uniunea Europeană chiar într-o situaţie de criză pentru această uniune de state, să avanseze pe calea corectă. Nu cred că există alternativă pentru integrarea europeană şi alt scop strategic care trebuie urmărit de către cetăţenii şi autorităţile Republicii Moldova”.