Un interviu cu Laura Badea, campioană olimpică de floretă și pasionată de poezie.
Institutul Cultural Român de la Londra organizează un program cultural mai puţin obişnuit: ROlympics. Lansat în aprilie, ROlympics încearcă să creeze o punte între cultură, artă şi Jocurile Olimpice. Aşa că ieri seară, la Londra, campioana olimpică de floretă Laura Badea a recitat versuri din Nichita Stănescu, Ştefan Augustin Doinaş şi Gellu Naum alături de vedete ale sportului britanic şi american. Oana Serafim a stat de vorbă cu Laura Badea.
Europa Liberă: Scrima este, cum bine stim, un sport de confruntare. Poezia nu este o arta de confruntare. Care este legatura pentru Dvs?
Laura Badea: „Asa este! Mie imi place foarte mult să citesc şi de fapt mi-a placut de mică. Pur si simplu m-am legat (de literatura) şi acum citesc în fiecare zi jumătate de ora. Si fetiţa mea citeste. Mi se pare ceva normal şi în acelaşi timp plăcut să poţi să reciţi şi să citeşti cîteva versuri din poetii noştri. Avem Nichita Stanescu, Gellu Naum.”
Europa Liberă: Si ce-ati ales?
Laura Badea: „Lecţia de zbor“ a lui Nichita Stănescu, "Alergatoarea" lui Gellu Naum şi „O călărie in zori", tot a lui Nichita Stănescu, care i se adresează lui Eminescu, tinăr.”
Europa Liberă: Nu v-aţi gîndit la o poezie de dragoste sau la o poezie de atmosferă ?
Laura Badea: „Puteam, dar era vorba de a lega sportul de poezie. Si aici mesajul este foarte clar.”
Europa Liberă: Atunci cind aveti in fata Dvs un alt sportiv şi luptaţi pentru victorie, sunt momente în care simţiti nevoia să vă gîndiţi la lucrurile esenţiale din viaţă, despre care poezia vorbeşte? Sau mergeti pe lucrurile foarte conrete: o victorie, acum, astazi?
Laura Badea: „Pe planşă există doar un invingător. Sau mai zis, intr-o luptă între doi concurenţi sau între două echipe există doar un singur învingător, pentru unul singur se cîntă imnul, pentru unul singur se decernează acea medalie de aur. In afara planşei, da... In afara planşei putem să vorbim despre orice, despre poezie, despre cinema, despre orice, modă... aşte sporturi, bine înţeles. Acolo (pe planşă) este „care pe care". Trebuie să existe un învingător. Din păcate nu ai timp de a te gîndi la frumuseţe.
Europa Liberă: Dar scrima este un sport foarte frumos...
Laura Badea: „Este un sport foarte frumos şi de fapt este un şah. trebuie să gîndeşti cu o fracţiune de secundă înaintea adversarului, să-i ghiceşti intenţiile, să găseşti procedeul cel mai bun în momentul respectiv. Pentru că nu ai timp prea mult la dispoziţie şi nu-ţi permiţi să ratezi acea acţiune pe care trebuie să o iniţiezi.”
Europa Liberă: Si o ultima întrebare: care este scriitorul Dvs preferat ?
Laura Badea: „Scriitorul meu preferat este şi Coehlo, dar cel mai mult îmi place (Henryk) Sinkiewicz, "Quo Vadis?", "Micul prinţ" al lui (Antoine de ) Saint Exupery. De fapt, imi place să citesc. Şi atunci pe fiecare îl îndrăgesc în felul lui. Si pe Nichita Stănescu cu poeziile lui de dragoste inconfundabile şi pe Eminescu, şi pe toti...”
Europa Liberă: Să încheiem citind din „Leoaica tînără, iubirea" de Nichita Stănescu... „Leoaica tînără, iubirea /mi-a sărit în faţă"... Vă multumesc şi vă doresc succes…