Deputatul democrat a fost găsit vinovat de corupţie şi condamnat la 4 ani de închisoare de Curtea de Apel Bucureşti.
Deputatul Partidului Democrat Valeriu Guma a fost găsit vinovat de corupţie în România şi a fost condamnat la 4 ani de închisoare de către Curtea de Apel de la Bucureşti. Cazul va ajunge la Curtea Supremă de Justiţie din ţara vecină şi acesta este primul caz în care un parlamentar moldovean este adus in faţa instanţelor româneşti. Domnul Guma are imunitate parlamentară în Republica Moldova si deţine dublă cetăţenie. Procurorii de la Bucureşti susţin că prin intermediul surorii sale parlamentarul de la Chişinău ar fi încercat să mituiască cu 20 de mii de dolari în 2006 un funcţionar român pentru a-şi păstra o companie privatizată la Buzău. Pe site-ul parlamentului de la Chişinău, domnul Guma spune anul acesta că nu deţine nici proprietăţi, nici dividende, nici maşină şi că veniturile sale anuale totalizează 136 de mii 155 de lei şi 61 de bani. Pornind de la acest caz, Lucia Diaconu a căutat să afle ce prevede legislaţia din Moldova despre situaţiile cu persoanele cu dublă cetăţenie care sînt investigate şi eventual condamnate în altă ţară decît Moldova.
Potrivit legislaţiei, un cetăţean moldovean condamnat în alt stat poate fi obligat să-şi ispăşească pedeapsa doar în trei cazuri, a explicat pentru postul nostru de radio avocatul Vitalie Nagacevschi.
Statul care a condamnat un cetăţean moldovean teoretic ar putea cere RM predarea acestuia, adaugă Vitalie Nagacevschi, numai că, aşa cum stipulează Constituţia, Moldova nu-şi poate extrăda proprii cetăţeni.
„Adică dacă cineva este condamnat în alt stat şi este cetăţean al RM şi se află pe teritoriul RM această persoană nu poate fi obligată să se deplaseze în statul de condamnare pentru ispăşirea pedepsei.”
Europa Liberă: Dar dacă are şi cetăţenia acelui stat care l-a condamnat?
Vitalie Nagacevschi: “N-are relevanţă. Are cetăţenia RM. În primul rînd pornim de la legătura juridică: persoana şi RM.”
Vitalie Nagacevschi mai spune că persoana condamnată în alt stat ar putea cere să execute sentinţa în ţara natală.
Ce se întîmplă cînd persoana condamnată este deputat în Moldova?, l-am întrebat pe preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi din Parlament Victor Popa.
Europa Liberă: Şi dacă are imunitate nu poate fi tras la răspundere…
Victor Popa: “Nu, sigur că da. Nici pe teritoriul României nu poate fi reţinut.”
În cazul în care această persoană se bucură de imunitate parlamentară şi ar dori să-şi ispăşească pedeapsa acasă, statul care l-a condamnat va solicita garanţii RM că cetăţeanul nu va rămîne nepedepsit, susţin juriştii. Ceea ce ar însemna ridicarea imunităţii, dacă persoana nu va renunţa la ea benevol. Cel care poate cere un deputat să fie lipsit de imunitate este Procurorul General, iar acest lucru este posibil doar cu votul a 51 de deputaţi din Parlament.
Dacă însă cetăţeanul RM condamnat de o instanţă din altă ţară ar dori să se eschiveze de la ispăşirea pedepsei, pentru aceasta ar fi de ajuns ca persoana să nu ceară să i se transfere executarea sentinţei acasă şi să nu părăsească teritoriul Moldovei, spune avocatul Vitalie Nagacevschi.