Bulgaria: cadouri de ziua unui premier

Premierul Boiko Borisov alături de fostul președintele sîrb Boris Tadic la un exercițiu comun militar

Cel mai mare cadou a fost al primariței capitalei, Iordanka Fandăkova: inaugurarea ultimului tronson de 4 km din partea de sud a autostrăzii de centură a Sofiei.

13 iunie - ziua de naștere a primului ministru și lider al partidului GHERB, Boiko Borisov, a trezit amintiri din trecutul nu atât de îndepărtat. Evenimentul a fost descris pe larg de toate mediile – cele proguvernamentale cu entusiasm festiv, cele de opoziție – cu ironie, au povestit ce cadouri a primit premierul de la președinte, șefa Parlamentului, miniștri și simpli cetățeni.

Au atras atenția un tort sub forma de autostradă cu compresor rutier, muncitor și inscripția pe ea - „Construim Bulgaria”, târnăcop cu panglică roșie, o foarfecă de taiat panglici - aluzie la mania lui Borisov de a inaugura tot felul de obiecte.

De la Ministerul de finanțe a fost trimisă o cupă sportivă pe care este gravat un tigru – Borisov joaca fotball cu echipa „tigrilor” din satul sofiot Bistrița.

Târnăcopul – simbol al construcției, a venit din partea ministrului economiei, energeticii și turismului Delian Dobrev.

Șeful vămilor Vanio Tanov i-a dăruit un binoclu - ca să vadă singur totul.

De la Asociația automobiliștilor a fost făcută cadou o cască cu semnăturile campionilor Michael Schumacher și Fernando Alonso.

Președintele Plevneliev i-a oferit echipament sportiv printre care și genunchiere.

Cel mai mare însă a fost cadoul primariței capitalei Iordanka Fandăkova – inaugurarea ultimului tronson de 4 km din partea de sud a autostrăzii de centură a Sofiei finanțat cu 23 de milioane de euro din Programul „Dezvoltare regională”. Evenimentul a fost amânat cu 3 zile ca să coincidă cu ziua festivă. Comentariul lui Borisov după ce a tăiat panglica – „Visurile devin realitate”.

Un grup de beneficiari ai fondurilor europene i-au mulțumit premierului cu un cadou original – un vițel cu nume Stanișko asemănător cu cel al principalului oponent politic - președintele PSE Stanișev.

Printre celelalte cadouri atrag atenția un covor și un bob de orez – ambele cu imaginea sărbătoritului, un complet de șah din os de mamut, sabia de samurai din oțel special, tanculeț de aur, telefon în forma globului pamântesc cu receptorul și furca - seceră și ciocan. Lipsește numai inscripția „Mulțumim din toată inimă partidului”.