Cornel Ciurea: „dacă nu putem submina corupția din rădăcină, atunci cel puțin modificăm sistemul astfel încât să nu existe tentații.”
Pe agenda zilei, în Moldova, IDIS Viitorul lansează un studiu despre corupţia din invatamînt şi mai ales despre cea de la examenul de la bacalaureat. Directorul de program din cadrul instituţiei, Cornel Ciurea a raspuns mai multor întrebări puse de Vasile Botnaru.
Europa Liberă: Adică elevii și părinții lor să nu se dea de ceasul morții ca să ia o notă bună.
Cornel Ciurea: ,,Exact, dacă nu putem submina corupția din rădăcină, atunci cel puțin modificăm sistemul astfel încât să nu existe tentații.”
Europa Liberă: Dar cum rămâne totuși cu fenomenul copiatului, furatului de note? Că acest viciu trebuie dezrădăcinat, sau nu?
Cornel Ciurea: ,,Viciul trebuie să fie dezrădăcinat, dar problema este atât de ordinul eficienței, cât și de ordin moral. Până în momentul în care nu vom avea elevi și părinți exemplari din punct de vedere moral, acest fenomen va persista probabil în societatea noastră. Dar în opinia noastră, în cazul în care examenul de bac nu va avea o miză atât de mare, adică va fi suficient să ai nota cinci pentru ca să accezi la treapta viitoare, în această situație tentația copiatului va fi cu mult mai mică.”
Europa Liberă: Și totuși, cum ați convinge de exemplu, un absolvent al liceului că e mai bine să ai niște cunoștințe minime, dar temeinice, decât să încerci să fentezi comisia de examen?
Cornel Ciurea: ,,Tocmai asta este ideea studiului, pentru că mergem pe două paliere distincte. Problema este ce dorim să facem: să avem o societate mai bună, mai onestă, care respectă regulile morale, sau creăm un sistem adecvat, care să împiedice fenomenul copiatului, să-l facă ineficient, dacă doriți. Noi în studiul nostru admitem că nu vom putea stârpi corupția, nu vom putea în scurt timp să ameliorăm societatea, să o ridicăm la un alt standard moral. Și în aceste condiții vrem să schimbăm sistemul pentru a face corupția ineficientă. Orice altă metodă de a lupta cu corupția mi se pare inconcludentă și nu va da rezultatul scontat. Descurajăm copiatul prin diminuarea mizei bacalaureatului. Deci, nu am răspuns la întrebarea Dumneavoastră, pentru că nu asta era scopul nostru, să eliminăm copiatul.”
Europa Liberă: Dacă eu aș fi funcționar la Ministerul Educației, ce soluții practice îmi dați mie ca să le aplic mâine?
Cornel Ciurea: ,,Avem în vedere în primul rând reformularea acordului dintre Minister și Centrul național anticorupție. Mi se pare vicioasă practica de intervenție cu voie și fără de voie a Centrului, trebuie să existe o minimă doză de încredere între partenerii care participă la acest exercițiu. Din această cauză considerăm că Ministerul trebuie să insiste ca Centrul anticorupție să intervină doar în cazuri flagrante de corupție și să nu perturbe procesul de susținere a examenului în felul în care o face asta ar fi una din recomandări.
Și a doua recomandare este să se țină în continuare cont de practicile care ameliorează procesul de susținere a examenelor, în primul rând revenirea la ideea de sesiune suplimentară, pentru a oferi șanse elevilor de a susține a doua oară examenul, deci pentru a face rigorile mai puțin complicate pentru tineri. Și, de asemenea, utilizarea notelor proaste doar în cazuri foarte clar stabilite, pentru ca examenul de bacalaureat să nu devină o secure care taie capul elevului, ci să fie o punte în viață pentru acești tineri.”
Europa Liberă: Cât privește materia, care este revalorificată în bac, nu vi se pare prea complicată, dacă atâta frică există în mediul liceenilor?
Cornel Ciurea: ,,Nu am analizat acest aspect. Materia are tendința să devină din ce în ce mai complicată și din această cauză trebuie să admitem acest lucru, notele vor fi în continuă descreștere. De altfel, în cadrul studiului am făcut o comparație a notelor medii din Republica Moldova și din România la bac și am constatat că notele noastre sunt net superioare celor din România. Mai mult decât atât, gradul de promovabilitate a elevilor este de două ori mai ridicat în Republica Moldova decât în România, ceea ce demonstrează că a existat o mult prea mare îngăduință și tratamentul este total diferit în țara noastră decât în țările vecine. Deci, repet, notele vor descrește, dar acest lucru nu trebuie să devină o catastrofă națională. Elevii trebuie să aibă posibilitatea să ia cel puțin nota minimă, în opinia noastră.”
Europa Liberă: Unii experți spun că totuși în cadrul sesiunii de bac în special stocul de cunoștințe uneori inutile, enciclopedice, dar puțin aplicabile și pledează pentru testarea aptitudinilor, reorientarea spre aptitudini utile după absolvirea liceelor. Dumneavoastră ce părere aveți?
Cornel Ciurea: ,,Bun, eu sunt tradiționalist de felul meu și nu am nimic împotriva științelor umanistice și cunoștințelor enciclopedice. Este adevărat că e nevoie de un proces de adaptare pentru că în epoca calculatorului enciclopedia întotdeauna o ai la îndemână. Și ai nevoi și de alte aptitudini, dar în opinia mea în școli și licee actualmentr sunt dezvoltate aceste aptitudini și nu există o mare problemă din acest punct de vedere. Dar cultivarea științelor umanistice trebuie să rămână un aspect permanent în școală. Calitatea cetățeanului și a elitei politice din țara noastră depinde foarte mult de aceste științe umanistice.”