„Cred că este primejdios ca muzica să fie legată prea mult de politică; luările de poziție trebuie angajate doar în cazul unor lucruri esențiale”.
In ultimele două-trei săptămîni în presa internațională, în special în cea germană, s-a discutat intens despre relația dintre muzică și politică, pe de-o parte, cu ocazia lansării unei integrale pe disc a Simfoniilor beethoveniene, interpretate de Orchestra „Divanul Vest-Oriental”, compusă din instrumentiști atît israelieni cît și arabi, iar pe de alta, cu prilejul eșecului unei noi tentative, mult mediatizată, de a interpreta muzica lui Wagner în public, în Israel.
Intr-un interviu cu publicația „Die Welt”, urmat de un al doilea în revista „Der Spiegel”, pianistul și dirijorul Daniel Barenboim se pronunța decis pentru o înțelegere în relație a muzicii și politicii El îl dădea drept exemplu pe Beethoven, despre care spunea că ar fi fost de neînchipuit să rezoneze în acord cu un Hitler sau un Stalin, unul mare amator de Wagner, cel de-al doilea admirator al lui Mozart și, în particular, a unui concert pentru pian.
„Nu, sigur că nu ar fi de acord; Beethoven a fost ființă preocupată de problemele umanitare și un mare moralist. Știm cum a reacționat la gestul lui Napoleon de a se încorona împărat; cum a șters dedicația Simfoniei „Eroica”. Nici, nu intră în discuție Beethoven a fost un om extrem de bun...”
„Cred, însă - spune Steven Isserlis -, că este primejdios ca muzica să fie legată prea mult de politică. Chiar în cazul lui [Dmitri] Șostakovici, unde există în mod clar un context politic, fiindcă oamenii cred despre el că viața i-a fost amară și strivită de itsorie. Ei nu țin cont, totuși, de o doză de frumusețe și tandrețe din muzica lui. Fiindcă ea există! Parte a ei este foarte romantică. Și aș insista, ea trebuie luată ca muzică pură, fiindcă e suficient de admirabilă, pentru a fi judecată ca pură muzică, dacă Șostakovici nu ar fi avut viața pe care a avut-o.
In ce privește politica, sînt întotdeuna suspicios cînd oameni politici și artiști încep să vorbească despre ea și trebuie să adopte o poziție morală. Cred, totodată, că li se permite să vorbească despre lucruri pe care nu le înțeleg de loc, inclusiv cele politice, mai ales fiindcă sînt celebri. Așa că lucrurile trebuie privite cu prudență...”
L-am întrebat pe Steven Isserlis dacă nu consideră o datorie morală de a se exprima public, de a lua poziție, în cazuri flagrante de politici ce conduc la persecuții și discriminare, ca în cazul mai recent al Ungariei.
„Toată lumea este afectată de politică, nu există ființă vie pe planeta
Ceea ce nu este foarte normal. Mama sa a murit și nu s-a putut duce pentru a-și rezolva lucrurile de familie din cauza temerii că ar putea fi arestat.
Your browser doesn’t support HTML5
Eu nu am fost într-o asemenea situație și mă consider norocos că nu a trebuit să iau o astfel de poziție categorică dar, desigur, nu m-am dus în țara apartheidului, în Africa de Sud, atunci cînd am fost invitat. Totul este o chestiune de opțiuni și de grade de atitudine. Nu mă duc în nici o țară, dacă nu sînt de acord cu politica ei. La nevoie nu mă duc nicăieri, poate doar în Finlanda. Dar, după opinia mea, luările de poziție nu trebuie angajate decît atunci cînd este vorba de lucruri esențiale; și cu grija de a ști despre ce vorbești...”
Violoncelistul Steven Isserlis provine dintr-o familie mult afectată
„Un om minunat! S-a născut la Odesa, amuzant, în anul 1917*. În 1922, Lenin și-a dat acordul ca 12 muzicieni sovietici să plece în străinătate pentru șase luni și să răspîndească vestea despre măreția Uniunii Sovietice, ca oază culturală. O idee excelentă, dar nici unul din cei 12 nu s-a mai întors vreodată.
Tata a părăsit Viena în 1938, după ce, printr-un noroc, bunicului meu i se oferise să efectueze primul său turneu în Marea Britanie, plecînd cu numai o săptămînă înainte de Anschluss. A rămas acolo și după multe îngrijorări și intervenții a primit aprobarea ca tatăl și mama mea să-l umeze.”
Bunicul lui Steven, Julius Isserlis, s-a născut la Chișinău, dar studiile muzicale le-a făcut la Kiev și Moscova. Devenit un celebru pedagog, printre elevii săi din perioada interbelică s-a aflat tînăra ce avea să fie cunoscută ulterior sub numele soțului ei, Sofia Cosma. Steve Isserlis:
Sofia Cosma a dispărut cu totul pentru părinții mei care au crezut-o ucisă de naziști în timpul războiului. Ea, însă, fusese deportată de sovietici, pentru mulți ani, într-un lagăr în Siberia. Și apoi, brusc a reapărut, spre fericirea tuturor. Am cunoscut foarte bine, prin intermediul tatei și a devenit pentru mine un soi de bunică. Era o adevărată doamnă și am cîntat în recital cu ea. O ființă minunată. Intre timp, cum știți, a murit, dar am păstrat legăturile cu fiica și ginerele ei, ca și cu nepoata ei. Știu că mai există înregistrări, fiindcă în Anglia, am fost un soi de agent al ei, iar Festivalul la care a participat de 2-3 ori, i-a înregistrat concertele.”
*George Isserlis a încetat din viață, luni 25 iunie 2012 și acest interviu îi este dedicat.