Politicul a învins aspiraţia parlamentarilor de a învinge corupţia (Moldavskie Vedomosti).
„Avem spaţiu comun cu Uniunea Europeană, nu şi zboruri low cost”, titrează „Adevărul“. Chiar dacă Moldova a semnat acordul ce prevede liberalizarea pieţei avia, cele mai cunoscute companii de pe continent, Wizz Air şi Blue Air, care au bilete mai ieftine nu sînt interesate deocamdată să aterizeze pe Aeroportul Chişinău, se arată în articolul semnat de Valentina Basiul. Şi asta din cauză că taxele aeroportuare de aici ar fi exagerat de mari, spune ministrul transporturilor Anatol Şalaru, care precizează că aeroportul se află în gestiunea Ministerului Economiei şi anume acesta ar trebui să rezolve problema.
Politicul a învins aspiraţia parlamentarilor de a învinge corupţia, este concluzia lui Serghei Manastîrlî de la „Moldavskie Vedomosti“. Jurnalistul se referă la aprobarea cu întîrziere de săptămîna trecută de către Parlament a componenţei nominale a Comisiei Naţionale de Integritate şi se arată neîncrezător că aceasta va face dezvăluiri răsunătoare care să se finalizeze cu tragerea la răspundere a funcţionarilor neoneşti. Din cîteva motive: „În primul rînd, lacunele din legislaţie aşa şi nu au fost înlăturate. Ca şi înainte, Comisia nu are nişte criterii clare după care să evalueze declaraţiile funcţionarilor, după cum n-are nici un mecanism de control bine pus la punct. Pe de altă parte, majoritatea din Comisie o formează candidaţii partidelor de la guvernare care nu au niciun interes să umbrească realizările pe planul integrării în Uniunea Europeană cu scandaluri de corupţie,” afirmă autorul.
„Timpul” se ocupă de politica bugetar-fiscală pentru anul viitor anunţată de curînd de Ministerul Finanţelor. Cei mai nemulţumiţi de schimbările operate pentru 2013 se arată producătorii de zahăr. Majorarea cotei TVA la acest produs pînă la 20% i-ar putea impinge pe agenţii economici din acest domeniu să se refugieze în economia subterană, se arată în articol. Alexander Koss, preşedintele Comitetului de Conducere al Companiei Südzucker Moldova, este citat spunînd că majorarea taxei ar putea duce la creşterea contrabandei cu zahăr din Ucraina şi chiar la distrugerea ramurii. “În situaţia în care procesatorii ar încerca să reducă costurile prin micşorarea preţului de achiziţie al materiei prime agricultorii pur şi simplu vor renunţa la cultivarea sfeclei. În consecinţă locul sfeclei de zahăr l-ar putea ocupa zahărul brut, ceea ce echivalează cu închiderea întreprinderilor de prelucrare.” Agenţii economici prezic şi o scumpire a zahărului odată cu majorarea cotei TVA la acest produs.
„Economistul“ anunţă despre scumpirea transportului feroviar de marfă cu 30 la sută, generată de redirecţionarea traficului pe direcţia Giurgiuleşti-Reni-Etulia-Basarabeasca, din cauza alunecării terasamentului la km 93 de pe tronsonul de cale ferată Cahul-Giurgiuleşti. Autorităţile citate de autorul articolului promit însă că tronsonul va fi funcţional imediat ce se vor găsi sursele de finanţare pentru reparaţii, aproximativ 350 de milioane de lei. Cam tot atîta a fost prevăzut la demararea lucrărilor în 2007 pentru construcţia întregului tronson, care s-ar fi construit cu grave încălcări şi chiar fără expertiza tehnică necesară, se mai spune în articol.