Primele „rîndunele” ale democrației




În ultima vreme „raidurile” anticorupție capătă o amploare tot mai mare - începînd cu neacceptata condamnare a fostului premier ucrainean Iulia Timoșenko, continuînd cu surprinzătoarea prindere în flagrant a fostului guvernator al regiunii centrale cehe - David Rath și terminînd cu fostul premier român Adrian Năstase, care a fost condamnat la 2 ani de închisoare.

Sunt primele „rîndunele” ale democrației, pentru că despre combaterea corupției se vorbește timp de 20 de ani atît în Republica Moldova cît și în majoritatea fostelor țări socialiste central şi est europene, însă abia acum au ajuns să fie condamnaţi și anumiți demnitari de rang înalt.

Nu știm în ce măsură toate aceste condamnări sunt corecte, pentru că de exemplu în cazul premierului Timoșenco Uniunea Europeană are convingerea că dosarul poate fi motivat politic.

Chiar dacă în unele cazuri condamnările au caracter politic, ele poartă o simbolistică destul de puternică şi reprezintă un precedent destul de elocvent pentru toţi ceilalţi demnitari în funcție. Astfel cei care vor încerca să bage mîna în vreun „sac” cu bani care nu le aparține numaidecît își vor aminti de alți curajoși care au procedat la fel, însă care pînă la urmă au ajuns după gratii.

Suntem martorii unui proces firesc care evoluează în timp și care probabil nu poate fi nici grăbit și nici împiedicat. Și dacă este să luăm în calcul faptul că Republica Moldova este cu vreo 10-15 ani în urma țărilor central și sud europene, atunci cred că prin 2020 ne putem aștepta ca și la noi să aibă loc primele condamnări pentru acte grave de corupție. Pînă atunci nu ne va rămîne decît să acceptăm cursul firesc al lucrurilor și să schimbăm mentalitatea la nivel de societate/guvernare.

Mulți poate că se întreabă de ce de exemplu PLDM nu-și pune în aplicare mult trîmbițatul dosar al guvernării comuniste? Pai, pentru că AIE este o alianță cam fragedă și nu avem certitudinea că în urma alegerilor din 2014 nu revin comuniștii la guvernare împreună cu vreun partid-satelit. Condamnările cel mai probabil vor avea loc atunci cînd nu va exista riscul dosarelor revanșiste.