Premierul României, Victor Ponta intervievat de „Jurnal de Chișinău”.
Condamnarea comunismului şi interzicerea simbolurilor acestuia - secera şi ciocanul este tema pe care o discută în ziarele de azi mai mulţi editorialişti. În Adevărul, scriitorul Vitalie Ciobanu salută faptul că Vlad Filat s-a raliat la ideea condamnării regimului comunist sovietic. „Scorul ridicat în sondaje al PCRM... chiar şi după 20 de ani de la declararea independenţei se menţine tocmai din cauza lipsei de unei încadrări oficiale, istorice şi juridice, a fostului regim comunist”, scrie Vitalie Ciobanu, care consideră însă că această condamnare nu ar trebui să se limiteze la interzicerea simbolurilor „roşii,” ci să atragă imediat desecretuzarea arhivelor şi să dea undă verde pentru adoptarea legii lustraţiei care să-i măture din politică pe foştii înalţi demnitari comunişti şi pe informatorii KGB.
Petru Bogatu, în Jurnal de Chişinău, îi contrazice pe cei care văd îndărătul condamnării comunismului doar un calcul politic. „Cred că la mijloc e mai mult decît o reglare de conturi cu fostul partid de guvernămînt, după cum insinuează Vladimir Voronin... Proiectul de lege cu privire la condamnarea crimelor regimului totalitar comunist, elaborat de PL, precum şi susţinerea acestei iniţiative de către prim-ministru Vlad Filat se consituie în ceva mai mult decît într-un gest corect şi lucid. E un semn al apropierii noastre de punctul fără întoarcere în trecutul ruso-sovietic,” conchide publicistul.
Şi editorialistul Constantin Tănase de la Timpul abordează acest subiect, dar se preocupă mai mult de prestaţia premierului Vlad Filat: „Dacă era anticomunist, o termina cu comunismul încă în 2009,” scrie ziaristul. „Dacă Filat a decis să lupte cu comunismul înseamnă că lucrurile merg prost, că guvernarea scîrţîie din încheieturi...,” adaugă acesta.
Tot Timpul anunţă că deputaţii pleacă în vacanţă, dar lasă Comisia de Integritate fără conducere. Deşi trebuia să-şi înceapă activitatea încă la începutul lunii martie, Comisia care trebuie să verifice veniturile demnitarilor pînă acum încă nu are preşedinte. După părerea lui Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, „alegerea şefului CNI se tergiversează din motive politice”, iar „alegerea unui preşedinte corect şi competent este partea care va influenţa cel mai mult activitatea ulterioară a comisiei,” spune expertul.
Jurnal de Chişinău mai inserează un interviu în exclusivitate cu premierul României Victor Ponta. „Din punctul meu de vedere, precum şi din perspectiva oficialilor europeni, Moldova a făcut deja paşi importanţi în direcţia eliminării regimului de vize,” spune Victor Ponta. „Este însă important ca aceeaşi seriozitate să fie prezentă şi în a doua etapă a Planului de acţiuni, care priveşte implementarea efectivă”. De aceea, spune premierul român, ţara sa îşi propune demararea unor proiecte comune prin intermediul ministerelor de externe care să faciliteze acest proces de implementare extrem de complex.
„Schimbăm miliardul ruşilor pe cele 10 milioane ale georgienilor” aşa se intitulează un articol din săptămînalul „Kommersant Plus.” Vizita premierului Filat în Georgia i-a descumpănit pe mulţi experţi, scrie Kommersant Plus. În ajunul vizitei din septembrie la Moscova a prim-ministrului ar fi trebuit întărite relaţiile cu Rusia, pe cînd voiajul în Tbilisi a fost absolut inutil, scrie ziarul, invocînd părerile unor analişti.