Guvernul de la Sofia a supraviețuit fără probleme unei noi moțiuni de cenzură

Premierul Boiko Borisov a respectat tradiția nescrisă de a ignora inițiativele opoziției și nu a fost prezent nici la dezbateri nici la vot.
Parlamentul de la Sofia a respins o moțiune de cenzură inițiată de opoziția de centru-stânga. Pornind de la recentul raport al Comisiei Europene privind reformele din Bulgaria, moțiunea acuza guvernul lui Boiko Borisov că nu face destul pentru a instaura domnia legii în țară. Despre deznodământul votului relatează de la Sofia Petio Petkov.

Parlamentul a respins cea de a cincea moțiune de cenzură împotrivă guvernului Borisov, lansată de foștii comuniști și de Mișcarea pentru drepturi și libertăți – partidul etnicilor turci și al musulmanilor. Din 210 deputați, cât au participat la vot, 72 au votat „pentru”, 136 – „împotrivă”, 2 s-au abținut.

Ultranaționaliștii din „Ataca” și „Coaliția albastră” /dreapta parlamentară/ nu au participat la vot chiar dacă au fost foarte critici la adresa guvernului.

La baza moțiunii a stat – citez din motive – eșecul guvernului în sfera justiției și internelor și neacceptarea Bulgariei în spațiul Schengen.

În timpul dezbaterilor guvernanți și opoziție s-au acuzat reciproc pentru concluziile critice conținute în ultimul raport de monitorizare al Comisiei europene.

Socialiștii au văzut în raport o dovadă că Borisov este incapabil să guverneze. Liderul lor Stanișev a avertizat că moțiunea următoare va avea loc la Podul vulturilor – devenit tradițional loc de proteste civice.

Centriștii din partidul „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei” la rândul lor au constatat că în perioada guvernului Stanișev criticile Comisiei europene au fost și mai mari.

Liderul grupului parlamentar centrist Krasimir Velcev a declarat că nu există o alternativă la actuala guvernare. Opoziția nu urmărește decât destabilizarea situației în chiar ziua în care Consiliul consultativ de securitate națională analizează urmările atentatului de la Burgas.

Reprezentanți ai partidului turc au constatat că singurul element bun în ultimul raport este ca cel dedicat României a fost, pentru prima dată, și mai critic.

Premierul Boiko Borisov a respectat tradiția nescrisă de a ignora inițiativele opoziției și nu a fost prezent nici la dezbateri nici la vot. La remarcile critice ale liderilor opoziției el a răspuns că se află la locul de muncă.

În mod demonstrativ Borisov a întrebat-o pe șefa parlamentului Țețka Țaceva în fața reporterilor – „Mai suntem încă la putere?”

Votul de azi a demonstrat că Borisov care a început să guverneze cu trei ani în urmă cu un cabinet minoritar, dispune acum de o majoritate confortabilă.