Rusia: popularitatea lui Vladimir Putin în creștere pe fundalul unei propagante insistente anti-occidentale

Un graffiti la Moscova: Putin Revolution"

Moscow Times: „Dacă Kremlinul vrea ca Rusia să devină un lider global, el ar trebui să comporte asemenea unuia dintre ei.”

Respectatul Centru sociologic Levada din Moscova a dat joi publicității ultimul său sondaj de opinie, potrivit căruia popularitatea președintelui Putin ar fi în creștere. Liderul rus rămîne în continuare, de departe, cel mai popular om politic din Federația Rusă. Sondajul este prezentat în linii mari și comentat în presa rusă, între altele în „The Moscow Times”.

Potrivit rezultatelor sondajului, 67% din respondenți au aprobat deciziile și maniera de a conduce a președintelui, care a cîștigat trei puncte procentuale față de un sondaj similar din luna iunie. 41% din cei intervievați declară că au încredere în Putin, și în acest caz, scorul liderului rus fiind în creștere cu 4% față de luna trecută.

Același sondaj de opinie, a cărui margine de eroare nu a fost anunțată, semnalează popularitatea în mod semnificativ mai scăzută de care se bucură premierul Dmitri Medvedev, protejatul lui Putin, în care au încredere numai 23% din respondenți. Totuși - se notează în Moscow Times -, 59% din participanții la sondaj afirmă că aprobă activitatea lui Medvedev.

În topul de popularitate al primilor zece oameni politici din Rusia se mai află Serghei Șoigu, guvernatorul regiunii Moscova (cu 11% rată de încredere), Ghenady Ziuganov, liderul Partidului Comunist (identic ca scor, 11%) și Vladimir Jirinovski, liderul Partidului Liberal-Democrat (10%).

Alte figuri din această listă, mai puțin populare, sînt magnatul Mihail Prokorov, cu 5% rată de încredere și Patriarhul Kiril cu numai 3%.

18% din respondenți, afirmă, pe de altă parte, că nu au încredere în nici unul din oamenii politici ruși.

Același cotidian semnalează rezultatele unui al doilea sondaj de opinie dat publicității de VTsIOM la 15 iulie,

Caricatură din „Moscow Times”

notînd indiciile că străduința lui Vladimir Putin pe frondtul propagandei anti-occidentale de-a lungul ultimilor ani pare să dea roade.

64% din participanții la sondaj se declară opuși organizațiilor neguvernamentale sponsorizate de occidentali și care sînr „active pe plan politic” în Rusia. Potrivit relatării din Moscow Times, faptul se datorează foarte probabil „mîinii de ajutor” date de Putin însuși institutului de sondaj, care le-a explicat oamenilor, înainte de a le cere opinia, că ONG-urile susținute de străini sînt cela care organizează protestele și adunările anti-guvernamentale; o distorsionare evidentă a realității.

Și totuși, notează autorul relatării, Michael Bohm, „Putin se poate felicita pentru succesul muncii lui de propagandă. Folosindu-se de mijloacele administrative cu pondere ce îi stau la dispoziție, el a reușit să consolideze convingerile că ONG-urile în cauză joacă un rol negativ, dacă nu chiar subversiv, în societatea rusă, că sînt prin natura lor „anti-ruse”, că se amestecă în afacerile interne ale Rusiei și constituie o parte a unui proiect secret mai amplu al Statelor Unite de a lansa o Revoluție Portocalie în țară.”

Putin și-a declanșat atacul împotriva ONG-urilor încă în decembrie 2005, cînd, în calitate de președinte, a semnat o lege ce solicită taxe de înregistrare exorbinate pentru aceste organizații și cere ca ONG-urile sponsoritate din străinătate să se reînregistreze. Postul televiziunii de stat, NTV, a contribuit în mod considerabil la procesul de condamnare a organizațiilor neguvernamentale transmițînd o serie de programe ce prezentau pseudo-anchete în care se pretindea că la ordinul americanilor, organizația „Golos” ar disemina informații false despre frauda electorală din Rusia.

NTV a fost canalul care a transmis și programul „Anatomia unui protest” și la lansat un clip pe internet, la mijlocul lui ianuarie, intitulat „Primind însărcinări de la noul ambasador”, în care ziariști ai televiziunii i-au bombardat pur și simplu pe liderii opoziției și pe directorii ONG-urilor sposorizate din străinătate cu întrebări, de fiecare dată cînd se îndreptau spre ambasada americană. Intre întrebări figurau unele de genul: „De ce vă duceți la Ambasada SUA?” și „In ce scop o faceți?”

Pe acest fundal de propagandă agresivă, sondajul VTsIOM arată că 73% din respondenți se declară de acord cu declanșarea unor audituri financiare mai severe ale ONG-urilor ce se bucură de sprijin străin.
Intre datele semnificative ale sondajului sînt și cele care arată că peste jumătate din respondenți sprijină articolul din Legea referitoare la organizațiile neguvernamentale, care le califică pe cele sponsorizate din exterior drept „agenții străine”.

Procentul nu a făcut decît să aducă apă la moară președintelui Rusiei. La 10 iulie, atunci cînd Mihail Fedotov, șeful Consiliului pentru drepturile omului de la Kremlin, i-a sugerat președintelui că formularea ar trebui modificată pentru a se evita asociația vădit negativă la care conduce sintagma „agenți străini”, echivalînd organizațiile cu spionii, Putin a evitat subiectul, declarîndu-se împotriva schimbării textului de lege.

Concluzia autorului relatării din Moscow Times este previzibilă: „Dacă Putin vrea să-i trateze pe pacienții săi xenofobi și să integreze Rusia în lumea modernă, el ar trebui să oprească alimentarea rușilor cu teze prostești despre ONG-uri ca fiind o coloană a cincea de agenți străini și șacali care încearcă doar să execute o Revoluție Portocalie orchestrată de Statele Unite. Dacă Kremlinul vrea ca Rusia să devină un lider global, el ar trebui să comporte asemenea unuia dintre ei.”