Proces muzicii protestatare la Moscova

Membre ale formației punck „Pussy Riot” Nadejda Tolokonnikova, Maria Aliohina and Ekaterina Samuțevici) în timpul audierilor de la Moscova

Piesa „Rugăciunea Punk” a fost cîntată de „Pussy Riot” în catedrală, înaintea alegerilor prezidențiale ruse, rugându-se Maicii Domnului să-l alunge pe Vladimir Putin.

La un tribunal de la Moscova au început astăzi audierile în procesul cântărețelor Pussy Riot care au interpretat un cântec împotriva lui Vladimir Putin în luna februarie în catedrala Christos Mântuitorul din capitala rusă. Cel trei cântărețe cu vârste între 22 și 29 de ani sunt acuzate de huliganism și ofensarea bisericii.

Nadejda Tolokonnikova de 22 de ani, Maria Aliohina de 24 și Ekaterina Samuțevici de 29 de ani, au fost arestate în luna martie și au petrecut deja în detenție aproape șase luni. La 20 iulie, o judecătoare a tribunalului Hamovnicheski de la Moscova a extins cu încă jumătate de an perioada de detenție.

Procuratura rusă spune că Maria, Nadejda și Ekaterina s-ar fi numărat printre cele cinci fete de la Pussy Riot care, având cagule pe cap, au intrat la 21 februarie în catedrala „Christos Mântuitorul” și-au instalat aparatura, și au interpretat un cântec anti-Putin în semn de protest față de sprijinul acordat acestuia de biserică.

Piesa numită „Rugăciunea Punk” pe care membrele formației „Pussy Riot” au interpretat-o preț de două minute în catedrală, înaintea alegerilor prezidențiale ruse, rugându-se Maicii Domnului să-l alunge pe Vladimir Putin.

În deschiderea procesului, transmis în direct pe internet de agenția rusă de stat RIA Novosti, tribunalul a audiat astăzi declarația Nadejdei Tolokonnikova care a spus că protestul din catedrală putea să-i ofenseze pe unii credincioși, dar n-a fost o crimă. Pentru faptul că au întrerupt o slujbă la biserică, au petrecut deja jumătate de an de închisoare, o pedeapsă disproporționată.

Dacă sunt condamnate, cele trei activiste riscă până la șapte ani de
închisoare. În actul de acuzare întocmit de procurori se spune că interpretele, „aducând daune însemnate valorilor sfinte ale cultului creștin și atentând la sacramentele bisericești, fără a reacționa la îndemnurile de a opri sacrilegiul au pătruns ilegal în zona îngrădită a locașului sfânt, destinat ritualurilor sfinte, pângărind cu blasfemie temeliile seculare ale Bisericii Ortodoxe Ruse”.

Judecătoarea Marina Sîrova trebuie să hotărască acum dacă și cum poate fi încadrată această descriere în articolele Codului penal.

Avocații apărării spun că învinuirile se situează într-o zonă pe care codul penal nu o cuprinde, iar faptul că procuratura reduce acuzațiile la blasfemie, o descriere care nu întrunește elemente de infracțiune, ar arătă că este un proces fabricat. Avocata Violeta Volkova a spus că activistele nu sunt împotriva bisericii și credincioșilor. Dimpotrivă, ar vrea ca ei să li se alăture pentru a protesta față de implicarea patriarhului Kiril în politică de partea lui Vladimir Putin.

Avocații acuzării spun cu totul altceva, anume că, acțiunile fetelor de la „Pussy Riot” pot fi încadrate penal pentru că au provocat răni adânci cel puțin unui angajat al companiei „Kolokol A” care păzește catedrala. Avocatul gardianului Mihail Kuznețov, de exemplu, spune că rănile sufletești pricinuite clientului său, deși nu sunt vizibile, sunt dureroase. După șocul în urma „țipetelor satanice” și a dezmățului din catedrală, Kuznețov și-ar fi pierdut liniștea sufletească și ar suferi de insomnie.

Servciul rusesc al postului nostru de radio comentează că procesul celor trei fete a divizat societatea rusă. Unii, încurajați de Biserica Ortodoxă Rusă și de Patriarhul Kiril, ar dori pedepsirea aspră a presupuselor infractoare. Alții spun că este imoral să pedepsești penal pe cineva care își exprimă protestul, fie și într-un asemenea mod strident, față de implicarea bisericii în politică.

Procesul are și ecouri internaționale, cu organizații pentru drepturile omului cum este Amnesty International, declarându-le pe cele trei inculpate drept „prizoniere politice”. Trei membre în libertate ale formației „Pussy Riot” au acordat sub protecția anonimatului un interviu ziarului britanic Guardian, duminică, în care spun că procesul arată că lui Vladimir Putin i-ar fi teamă de niște fete, de proprii concetățeni. Într-un interviu pentru ziarul Times, premierul Dmitri Medvedev le-a reproșat criticilor Moscovei se grăbesc să tragă concluzii înainte ca procesul să se fi încheiat. Medvedev a recunoscut în același timp că reținerea celor trei femei în închisoare reprezintă „o încercare destul de serioasă pentru ele și familiile lor”.