Tot mai mulți politicieni importanți vorbesc despre necesitatea de a merge în ritm rapid spre un autentic federalism european.
Pe fondul crizei datoriilor, liderii europeni spun ba că uniunea se destramă, din cauza naționalismului tot mai puternic din unele țări-membre, ba că se pregătește de o adâncire fără precedent, fără de care asemenea crize s-ar repeta la nesfârșit. Relatează de la Bruxelles Dan Alexe.
Cei doi „super Mario“, de care evoluția Uniunii Europene depinde în acest moment cel puțin la fel de mult cît depinde de Angela Merkel, sunt doi tehnocrați italieni, premierul Italiei Mario Monti si președintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi.
Scopul celor doi Mario era unul singur: acela de a câștiga timp. Ei au reușit asta, deși poate nu pentru multă vreme. In capitalele țărilor nordice, Germania, Olanda și țările scandinave, domnește în continuare convingerea că problema este regimul financiar lax și complezent al țărilor mediteraneene, iar nu moneda europeană în sine.
Intr-un interviu cu săptămânalul german Der Spiegel, premierul italian Mario Monti a avertizat că Europa s-ar putea scinda din cauza crizei și că în Italia crește din ce în ce mai mult resentimentul împotriva Germaniei. Celălalt Mario, Draghi, din înaltul funcției sale de președinte al Băncii Centrale Europene, a anunțat la rîndul lui că va face „tot posibilul“ pentru a salva euro „prin orice mijloace“.
Pe acest fundal din ce în ce mai mulți politicieni importanți, în special francezi, germani si belgieni, sprijiniți în asta de Comisia Europeană, vorbesc despre necesitatea de a merge în ritm rapid spre un autentic federalism european. Mesajul lor este: fără o uniune politică, uniunea monetară europeană nu va supraviețui în următorii ani.