…urmare a criticilor internaţionale şi a unor procese costisitoare pierdute la CEDO.
Guvernul vrea pedepse mai aspre în cazurile de tortură pentru care şi-a atras cele mai multe critici în rapoartele internaţionale privind drepturile omului şi o serie de condamnări costisitoare la CEDO. Liliana Barbăroşie relatează:
Avocata Veronica Mihailov a apărat în instanţele moldoveneşti mai multe victime ale tulburărilor din aprilie 2009, cazuri care, povesteşte ea, în mare parte s-au încheiat cu pedepse suspendate condiţionat:
„Pe unul din aceste cazuri clientul a refuzat să meargă mai departe şi dosarul a fost suspendat pe imposibilitatea identificării făptuitorului, încă două dosare au fost suspendate, pe unul merge contestarea…Fiindcă în general în comparaţie cu statele europene, pe asemenea infracţiuni extrem de grave sunt şi pedepse extrem de grave, fiind exclusă suspendarea condiţionată sau termen de prescripţie, iar pedepsele variază de la 10 ani în sus.”
Ministerul Justiţiei propune modificarea acestei practici considerate vicioase. Tortura ar trebui pe viitor să nu fie pedepsită decât cu închisoare, ne-a spus vice-ministrul justiţiei, Vladimir Grosu:
Propunerea a şi intrat într-un plan de acţiuni în domeniul drepturilor omului prevăzute până în 2014 şi completat la sugestia Organizaţiei Naţiunilor Unite. Iată ce crede despre această propunere juristul Ion Guzun, coordonator de programe în cadrul Centrului de Resurse Juridice, instituţie solicitată şi ea să avizeze amendamentul codului penal ce prevede înăsprirea pedepselor pentru tortură:
„Noi avem mai multe condamnări la CEDO pe tortură, mai ales pe investigare ineficientă. Dar ce a făcut guvernul de la prima condamnare pe investigarea ineficientă a cazurilor de tortură? Astfel de hotărâri multiplicate noi avem foarte multe şi nu e vorba despre un singur judecător, sau a unui procuror care nu a aplicat corect legea sau nu examinat toate circumstanţele. Noi vorbim despre condamnări repetate, care au ridicat aceleaşi probleme.”
Aşa că expertul nu este convins că măsura va putea să rezolve, de una singură, problemele grave legate de felul cum se descurajează acest gen de infracţiune în Republica Moldova.