Este oare Gergiev „o victimă”, nu este cumva procesul Pussy Riot o „farsă” politică?
Despre nimic nu se vorbește cu mai multă pasiune și îndîrjire zilele acestea în lumea culturală decît despre procesul celor trei membre ale formației punk ruse, „Pussy Riot”, care au avut îndrăzneala să organizeze un protest împotriva regimului Putin, în Catedrala „Mîntuitorului”, la Moscova, rugîndu-se pe muzică, pentru înlăturarea lui Putin de la putere.
„Blasfemie”, au strigat capii pravoslavnici de la Moscova, apelînd imediat la autorități și justiție pentru pedepsirea celor trei tinere.
http://www.youtube.com/embed/YyHOw8Uyt3Q
Este, desigur, discutabil dacă procesul în sine este de tip „stalinist”, cum o declară una dintre tinerele în cauză, dar este la fel de neîndoielnic, că procesul este unul cu valență primordială politică, vizînd explicit limitarea sau punerea sub control a dreptului la libera exprimare în Rusia de astăzi. Și, din acest punct de vedere, atitudinea pe care o adoptă intelectualitatea rusă, înainte de toate, poate fi considerată simptomatică pentru gradul de democratizare din Rusia.
Pe acest fundal, zilele trecute a intervenit un incident mai mult decît interesant. Un site militant și înclinat spre umor, apropiat de
Sub titlul aparent benign „Valeri Gergiev a sprijinit Pussy Riot”, agenția de presă a publicat un așa-zis discurs ce ar fi fost pronunțat de dirijor la Londra, înaintea derulării actului al doilea din opera Carmen pe care ar fi condus-o la Opera Regală.
Valeri Gergiev ar fi spus între altele că „acest proces este exemplar pentru relațiile pe care statul rus le are cu propriul sistem juridic, cu propriile legi și Constituție, cu cetățenii și poporul său. [...] Guvernul rus le demonstrează cetățenilor săi măsura în care disprețuiește complet însuși conceptul de „cetățean”. [...] Noi nu sîntem maimuțe, cu noi nu se poate face tot ceea ce se dorește. Noi reprezentăm peste hotare cultura țării noastre și nu vrem să ne fie rușine de voi”.
Un text perfect onorabil din partea unui disident... Și cine nu-și amintește de un Mstislav Rostropovici și mulți alții din epoca sovietică. Numai că Gergiev, dirijor talentat, dar om al discursurilor duble și sprijinitor de marcă al lui Vladimir Putin, nu pare capabil să-și asume o asemenea atitudine.
Urmarea a fost un mesaj, aparent neutru, pe Twitter, lansat de dirijor însuși potrivit căruia „pentru a se evita neînțelegeri, «știrea» despre Valeri Gergiev publicată astăzi pe site-ul fognews.ru, nu corespunde realității. Caracteristic pentru această așa-numită agenție este să publice în mod deliberat «știri» neadevărate, gen parodie”.
Este tot ce a găsit să declare despre procesul în curs la Moscova, pentru mulți, inclusiv în România, foarte stimatul muzician rus, cel
Astăzi, într-un mod asemănător, Gergiev s-a grăbit să vină în sprijinul lui Vladimir Putin, declarînd într-un interviu apărut marți în „The Independent”: „Cred că Occidentul nu înțelege ceea ce este corect despre Rusia. [...] Pentru mine alegerea este ușoară și
Un cunoscut critic muzical și ziarist de la Londra, Norman Lebrecht, scria cu o zi în urmă pe blogul său, atașat publicației online „artsjournal”, că Gergiev a fost „victima” unei farse. Cuvintele sînt lunecoase, este oare Gergiev „o victimă”, nu este cumva procesul Pussy Riot o „farsă” politică?