Sondaje de opinii și explicații...
Un sondaj de opinie realizat în România luna trecută, pe fondul crizei suspendării președintelui, sugerează că peste jumătate din cetățeni evaluează pozitiv trecutul comunist. Relatează de la București Sabina Fati.
26% dintre români cred ca tara ar putea fi exclusa din Uniunea Europeana din cauza crizei politice in care se afunda, potrivit unui sondaj facut de Institutul Român de Studii Sociale, care a ajuns la
concluzia ca 64%din populatie socoteste ca România se indreapta spre o directie gresita.
O alta cercetare, publicata de Public Affairs, si realizata in perioada 14-18 iulie, adica exact in mijlocul campaniei pentru demiterea lui Traian Basescu scoate la iveala ca 53% dintre români au declarant ca ar prefera revenirea la sistemul comunist.
Numarul romanilor care regreta comunismul pare sa fie in crestere fata de anul trecut cind Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului a comandat mai multe sondaje Centrului pentru Studierea Opiniei Publice CSOP din care rezulta cca. 34% dintre români erau de parare ca disparitia comunismului a fost in dauna Romaniei. Acest rezultat ar trebui insa comasat cu cel care arata ca 38% dintre romani au considerat in egala masura instaurarea regimului comunist in România la sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial drept un lucru bun, respectiv rau.
In orice caz cei 53% care spun astazi ca ar vrea sa faca o calatorie in timp in perioada Ceausescu au un profil cunoscut de sociologi: sint deobicei persoane care au peste 60 de ani sau care au doar 8 clase si venituri sub salariul minim pe economie. Majoritatea nostalgicilor dupa comunism provin preponderant din Moldova si Muntenia, din gospodarii sarace din mediul rural. Românii cu resurse mai scazute in present si care si-au pierdut fie statutul, fie minimul confort primit sub dictatura spun acum ca regimul comunist a fost o idee buna.
Exista si o explicatie ideologica pe care o dau sociologii acestor nostalgii, pornind de la faptul ca oamenii tind sa fie atrasi de lucrurile pe care le cunosc si le inteleg mai bine, in plus cei care considera comunismul o idee bun militeaza pentru egalitate sociala, diferente mici intre venituri, proprietate de state si bineinteles o responsabilitate mai mare a statului in viata economica si sociala.
In 2006 cercetarile aratau ca si acum ca un numar mai mare de români care ar fi preferat comunismul, situatiei prezente. Si atunci inainte aderarii la Uniunea Europeana erau turbulente, chiar daca nu atit de mari ca acum, ceea ce sugereaza ca in perioadele de criza politica, romanii ar prefer linistea din perioada dictaturii, fara sa-si aduca probabil aminte ca aveau doar doua ore de programe la televizor, ca nu puteau iesi din tara, ca iarna nu aveau caldura si curent electric, ca nu gaseau mai nimic de cumparat la magazine si mai ales ca nu stiau niciodata cu adevarat ce se intimpla si nici nu aveau voie sa-si spuna parerile, fara riscuri majore fata de libertatea lor.