„...în Moldova legal nu poţi face bani”



În ultimii aproximativ 10 ani moldovenii fiind în căutarea unui loc de muncă au luat cu asalt ţările occidentale, iar mulţi din ei au plecat pe căi ilegale plătind mii de euro pentru propria „exilare”. Cei care nu au putut să plece nici măcar ilegal în Europa n-au avut altă opţiune decît să meargă în căutarea unui loc de muncă spre est preponderent în Rusia, unde nu este nevoie de viză.

Acum, după ce mulţi dintre moldoveni şi-au mai întremat situaţia financiară şi au reuşit să pună mîna pe un paşaport european, cred că este cazul să-i îndemnăm să apeleze exclusiv la metode legale de angajare la muncă peste hotare; altfel nu ştiu dacă peste un an şi jumătate am avea şanse să obţinem regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Tare îmi este frică ca din cauza îndelungatei crize financiare şi pentru a preveni munca „la negru” ţările occidentale să amîne oferirea regimului liberalizat de vize pentru moldoveni.

Nu demult un fost coleg de clasă, în prezent întreprinzător de succes, mi-a confirmat că activează mai mult ilegal pentru că „în Moldova legal pur şi simplu nu poţi face bani.”

Consider că acest lucru trebuie sa dea de gîndit legiuitorilor, care ar trebui să facă legi ce ar încuraja mai mult pe micul întreprinzator să-şi legalizeze capitalul şi să activeze legal. N-ar fi rău dacă s-ar lansa vreo campanie de stat care ar îndemna cetăţenii Republicii Moldova să respecte buchia legii atît în ţară cît şi peste hotarele ei, pentru că acest lucru este doar în favoarea lor şi în acelaşi timp ar contribui în mod considerabil la realizarea reformelor din sistemul judecătoresc.

Sistemul judecatoresc la fel ca sistemul de guvernămînt sau structurile de forţă niciodată nu pot avea destulă forţă pentru a se auto-reforma în mod simţitor. Presiunea întotdeauna trebuie să vină de jos, de la cei mulţi ceea ce înseamnă că noi simplii cetaţeni trebuie să avem o abordare de o manieră cît mai principială a lucrurilor, adică să învăţăm a respecta cu stricteţe legea.