Bulgaria: o nouă strategie pentru integrarea romilor

Șomajului este de trei ori mai mare la romi decât la bulgari, ca și gradul de sărăcie și cel de mortalitate timpurie.

Pînă în luna martie 2013 vor fi cartografiate toate ghetourile de romi din Bulgaria. Proiectul este finanțat în cadrul programului operațional Dezvoltarea resurselor umane. 700 de recenzori din sase institutii centrale, municipalitati si ONG-uri vor studia distributia geografica a populatiei minoritare marginalizate, in 264 de municipii.

Vor fi definite și analizate caracteristicile sociale ale acestor cartiere și problemele locuitorilor. Cu aproape 1 milion de euro, bani europeni, vor fi instruiți 600 de funcționari ai primăriilor pentru participarea la programele de socializare a grupurilor marginale. Vor fi elaborate strategii în sectorul sănătății, învățământului, condițiile de locuit, ocuparea forței de muncă etc.

Două treimi din romii bulgari trăiesc în orașe. Există peste 120 de cartiere, de regulă – în periferia orașelor, care au trăsăturile unor ghettouri. Cea mai mare parte din casele aici sunt construte ilegal.

Unele primarii – de pildă cea a sectorului sofiot „Slatina”, au construit blocuri în care romii plătesc chirii între 7 și 20 de euro pentru un apartament cu 2 camere – de 8-10 ori sub media pentru periferia capitalei.

Mai multe organizații nonguvernamentale atrag atenția asupra șomajului care este de 3 ori mai mare la romi decât la bulgari, asupra gradului de sărăcie - mult mai mare la romi și cel al mortalității. În primii ani ai crizei, statul care respinge ipoteza discriminării, a alocat mai puține fonduri pentru ajutorarea romilor. A fost redus numărul programelor de a.z. angajare temporară din care primesc bani o mare parte din șomerii romi. Drept rezultat a crescut numărul de imigranți romi în Franța, Germania, Suedia și alte țări europene.

Instituțiile europene au exercitat presiuni asupră autorităților bulgare majorând în același timp finanțarea unor proiecte sociale în ghetourile de romi.