Cei patru tineri fac parte dintr-un grup de 39 de voluntari din 21 de ţări, din cadrul proiectului „Moldova Challenge”.
„Numele meu este Camilla, sunt din China şi iubesc Moldova”...
În afară de această formulă de prezentare Camilla Xiaoting Yuan, de 19 ani, mai ştie să spună, oricui îi dă bineţe - „încântată”. Am întâlnit-o pe o colină din apropierea satului Mereni, alături de alţi trei voluntari veniţi din diferite colţuri ale lumii „să descopere Republica Moldova”. Thomas Saarinen este din Finlanda, Daisuke Kurihara din Japonia şi Andre Sliva din Portugalia.
Primele impresii? Au depăşit cu mult aşteptările, îmi explică Thomas, poreclit de săteni „blondinul” datorită tipicului nordic: păr blond, ochi albaştri şi piele prea fină pentru soarele dogorâtor din Moldova:
În Republica Moldova cei patru „mereneni” au ajuns prin programul „Moldova Challenge” al organizaţiei internaţionale de tineret AIESEC, care şi-a propus să facă cunoscut turismul moldovenesc prin prisma experienţei şi trăirilor acestor tineri. De altfel, voluntarii au scos din buzunar între 500 şi peste o mie de euro ca să-şi plătească drumul până în Moldova, şi au acceptat să locuiască la sat, în cazul lor la Mereni. Cînd i-am întrebat de ce au rămas impresionaţi, într-un glas mi-au răspuns „de ospitalitatea” oamenilor. Camilla zice că în Moldova i se dă bineţe într-o zi cît în China într-o lună:
Camilla, Thomas, Andre şi Daisuki nu au venit în Moldova doar pentru turism. Proiectul din care fac parte le-a propus să identifice în satul „gazdă” dificultăţile cu care se confruntă localnicii şi să le ofere soluţii. În Mereni, spun tinerii, problema de bază ar fi gunoiştea din preajmă care poluează aerul şi ştirbeşte din aspectul pitoresc al localităţii. Iată ce soluţie i-a venit în cap protughezului Andre:
Ce ar putea învăţa sătenii de la noii lor vecini? De exemplu, atitudinea pozitivă faţă de probleme îmi spune Andrian Roşca din Mereni:
„Îmi place atitudinea lor pentru că e foarte globală. Trăiesc în ţări mult mai avansate şi ar trebui să luăm un exemplu de la ei pentru rezolvarea problemelor. De ce să nu ne uităm la vecini care sunt mai dezvoltaţi ca noi?”
Europa Liberă: Tu ce ai învăţat de la ei zilele acestea?
Tinerii voluntari pe care i-am întâlnit la Mereni fac parte din proiectul „Moldova Challenge”. În total, în ţară sunt veniţi 39 de voluntari din 21 de ţări, şi sunt cazaţi la Grătieşti, Butuceni sau Ocniţa. La finalul proiectului, toate impresiile lor despre sejurul lor se vor regăsi într-o carte pe care o vor lua cu ei acasă îndemnându-şi rudele să viziteze în vacanţă Republica Moldova în locul Insulelor Maldive sau Sri Lanka.