Flagelul corupției: „Legea nu se aplică de la sine”

Oleg Efrim: „Așteptăm acțiuni ferme din partea autorităților statului care trebuie să aplice legea.”

Se cer acţiuni ferme şi îndrăzneţe atât din partea Centrului Anti-Coruptie, a Procuraturii, a Consiliului Superior al Magistraturii, organul de autoadministrare din sistem, care nu trebuie să tolereze fenomenul coruptiei. Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, într-un interviu cu Europa Liberă, spune cine poartă responsabilitatea pentru faptul că se dă mită şi că există acte de corupţie și ce șanse există ca acest fenomen să fie stârpit.

Oleg Efrim: ,,Autoritățile statului au declarat război total corupției și au declarat principiile toleranței zero față de corupție. Este important ca aceste declarații să se finalizeze cu rezultate și această luptă cu corupția să fie resimțită și în rezultate concrete, să le resimtă fiecare cetățean.”

Europa Liberă: Astăzi cum convingeți cetățeanul că se luptă cu corupția?

Oleg Efrim, ministrul justiției în studioul Europei Libere de la Chișinău

Oleg Efrim: ,,Acesta este un aspect foarte important, pentru că fapta de corupție presupune cel puțin doi participanți – unul care corupe și unul care se lasă corupt. Acțiunile de luptă cu corupția sunt nu doar acțiuni de reprimare. Ele sunt în primul rând acțiuni de prevenire pentru este mai simplu să previi un fenomen, decât să înlături consecințele lui negative.

Acțiunile de prevenire sunt de mai multe feluri, începând cu reglementări foarte clare, cu reguli de conduită foarte clare, cu legi foarte clare și cu mecanisme importante de aplicare a legilor. Și dacă la nivelul de elaborare a legilor și de adoptare a lor noi avem un salt calitativ considerabil în ultimii doi ani, în tot ce ține de măsuri anticorupție, atât adoptate deja, cât și în proces de realizare, sunt sigur că și cetățeanul vrea să vadă deja rezultatele aplicării acestei legi.”

Europa Liberă: Și totuși sunt voci nu puține care spun că legile anticorupție sunt deocamdată ineficiente pentru că nu sunt deocamdată aplicate așa cum trebuie, spuse de către Transparency International.

Oleg Efrim:
,,Legea nu are cap și nu are coadă. Legea nu se aplică de la sine, sau prin faptul publicării ei în Monitorul Oficial. Acum urmează să asigure implementare legilor acele autorități care sunt chemate să asigure implementarea legilor. Mă refer aici în primul rând la autoritatea națională anticorupție, mă refer la Procuratura anticorupție, mă refer la instanțele de judecată, la Ministerul Afacerilor Interne, precum și la toate autoritățile statului, care au obligativitatea de a asigura măsuri de prevenire a corupției în cadrul ministerelor, agențiilor, departamentelor ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Da poate și reprezentanții acestor structuri trebuie să fie atrași la răspundere, din moment ce nu se duce până la bun sfârșit un caz anume de corupție.

Oleg Efrim:
,,Am ferma siguranță că trebuie să fie atrași la răspundere orice persoană care este coruptă. Atâta timp cât avantajele încălcării unei legi sunt mai mari ca dezavantajele respectării legii, oamenii vor fi tentați să încalce această lege. Deci actele de corupție trebuie să devină neatractive. Aceasta înseamnă că trebuie să existe sancțiuni foarte dure și drastice pentru fapte de corupție.”

Europa Liberă: Și de ce nu există? Vă întreb pe Dumneavoastră, ministrul Justiției?

Oleg Efrim:
,,Ele există, ele se schimbă și este un proces continuu de înăsprire a reglementărilor în domeniu. Așteptăm acțiuni ferme din partea autorităților statului, care trebuie să aplice legea. Și spuneam că nu este suficient ca o faptă să fie incriminată ca și faptă de corupție, este important ca un caz pornit pe o faptă de corupție să fie anchetat în mod corespunzător, investigat, transmis în instanța de judecată și să se termine cu o sancțiune de condamnare.

Mai mult ca atât: atunci când vorbim ca faptele de corupție să devină neatractive asta înseamnă că pentru persoanele fizice, în mod special pentru funcționarii publici orice faptă de corupție trebuie sancționată cu privațiune de libertate. Doi: ca asta să nu se transforme doar într-o majorare a mitei, care se solicită, pentru că dacă înăsprești sancțiunile, ea devine mai periculoasă, respectiv cresc prețurile. Înseamnă că trebuie să fie însoțite și de sancțiuni complementare, cum ar fi interdicția pe viață de a mai deține funcții publice și neapărat trebuie de reglementat un mecanism de confiscare a îmbogățirii fără justă cauză, sau acele îmbogățiri care nu pot fi justificate.

Toate aceste acțiuni, unele au fost realizate de către Ministerul Justiției, altele sunt în proces de realizare, dar Ministerul Justiției se ocupă la nivel de reglementare. Așteptăm acțiuni îndrăznețe și ferme din partea celorlalte autorități ale statului, care sunt chemate să asigure implementarea legii.”

Europa Liberă: S-a creat impresia că cetățenii moldoveni aproape că au imunitate atunci când aud despre actele de corupție. Dar când mai multe voci din exterior spun că în Republica Moldova corupția e la ea acasă, atunci foarte mult are de suferit imaginea statului. Asta înseamnă pierderi enorme pentru că numai din investitorii străini. Cum le demonstrați lor că faptele de corupție sunt curmate?

Oleg Efrim:
,,Nu este vorba doar de imaginea noastră în afară. Sigur, aveți dreptate când spuneți că acolo unde corupția este la un nivel foarte înalt investitorii nu prea fac coadă să vină să investească în acele țări. Percepția cetățeanului referitor la corupție se va schimba atunci când va vedea oamenii corupți acolo unde le este locul – în penitenciare, și nu doar la nivelul de reținere a unui colaborator medical sau a unui profesor, sau a unui avocat, dar peste tot acolo unde este corupție. Și dacă, corupția există în sistemul public atunci și aceste persoane publice să fie investigate. Și nu doar să fie arătat flagrant modul în care a fost reținută această persoană, vrem să vedem și finalitatea, vrem să vedem condamnarea finală a acestui funcționar corupt care a săvârșit infracțiunea de corupție.”

Europa Liberă: Credeți într-o asemenea finalitate? Lumea și-a pierdut încrederea în faptul că cineva dintre funcționari ar putea să ajungă după gratii.

Oleg Efrim:
,,Scopul în sine nu este să vezi funcționari sau judecători după gratii. Scopul este să nu avem corupție. Ar fi ideal să nu avem acte de corupție, dar atâta timp cât există corupție atunci locul oamenilor corupți este în pușcărie. Și sigur că vom ajunge la acel moment.

Așteptările oamenilor sunt foarte mari și oamenii așteaptă să se întâmple imediat, dar se întâmplă lucruri care nu prea au fost făcute publice până acum, cum ar fi demiterea judecătorilor pentru faptul că nu și-au declarat averile, refuzul de a fi promovați pentru motiv că au tăinuit anumite averi, judecătorii investigați de Procuratura generală pentru faptul că și-ar fi deghizat averile pe numele altor persoane.

Este greu să spui că aceste lucruri s-au întâmplat întotdeauna în acești 20 de ani de independență, și aceste lucruri le vedem cel puțin pe parcursul ultimului an. Nu poți spune că nu se schimbă starea de lucruri. Da, poate oamenii ar fi vrut ca aceasta să se întâmple peste noapte, dar un sistem care a fost construit în decursul a 20 de ani este foarte complicat să-l transformi peste noapte și toate lucrurile să meargă ideal.”

Europa Liberă: Credeți în stăvilirea acestui fenomen în societatea moldavă din moment ce se vorbește că, cumătrismul, nănășismul, relațiile de rudenie sunt cele prevalează?

Oleg Efrim:
,,Corupția nu poate fi justificată de absolut nici un fel de relație personală sau de relațiile care sunt caracteristice în societatea noastră, cum ar fi nănași, cumetri, ceea ce există și nu înseamnă neapărat că este un lucru rău. Este rău acel fenomen care l-ați numit dumneavoastră nănășism, cumetrism, și aceasta în fond nu reprezintă altceva decât corupție. Asta nu înseamnă că dacă noi suntem între noi cumetri, sau nănași sau rude, sau cunoștințe sau prieteni urmează să acceptăm fapte de corupție.”

Europa Liberă: Astăzi, gradul de corupție este în creștere sau în descreștere?

Oleg Efrim:
,,Au fost întreprinse acțiuni importante care poate chiar încă nu s-au finalizat, cum ar fi crearea Agenției Naționale de Integritate, cum ar fi reforma Centrului anticorupție, cum ar fi ridicarea imunității judecătorilor pentru fapte de corupție, reducerea numărului judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție și multe alte acțiuni care au fost întreprinse. Și în mod normal toate acestea ar trebui să contribuie și la reducerea nivelului de percepție a corupției. Din acest considerent sunt în așteptarea următoarelor măsurători să mă conving de acest lucru.”

Europa Liberă: Tot în societate sunt diferite percepții, când se zice că ce folos că dacă un minister luptă de unul singur cu corupția, iar alt minister, din contră, tolerează sau mai există Procuratura, mai există alte structuri și dosarele ori se împotmolesc, ori se depune praful peste ele, nu se știe care va fi finalitatea.

Oleg Efrim:
,,Doar printr-un efort conjugat al tuturor autorităților statului care trebuie să lupte cu acest fenomen se pot obține rezultate palpabile și într-o perioadă scurtă de timp. Sarcinile sunt foarte clare, care sunt puse în fața autorităților statului. Există programul de guvernare și acei oameni care nu fac față la locurile unde lucrează, și dacă nu ating rezultatele sau obiectivele care sunt trasate trebuie fie să plece sau fie trebuie să fie plecați, și să vină oameni care vor asigura acel rezultat pe care și-l dorește Guvernul.

Am zis, corupția este o problemă mare, respectiv toate eforturile sunt îndreptate în această direcție. Nu am să vă spun altfel decât că instituțiile care astăzi nu-și realizează obiectivele trebuie să fie reformate, trebuie să fie schimbați oamenii care vor veni și vor asigura acel rezultat care îl așteaptă societate.”

Europa Liberă: Cum vă explicați că, totuși, în societate atâtea opinii ale analiștilor, comentatorilor politici care rămân la ideea că deocamdată lipsește acea voință politică pentru reforme adevărate, pentru lupta cu corupția, pentru încă multe, multe alte metehne care se mai regăsesc în societatea moldavă?

Oleg Efrim:
,,Toate proiectele de lege care ni le-am propus să le promovăm, le-am promovat și prin Guvern și în Parlament, cu votul majorității cerute de lege. O bună parte au devenit legi, o bună parte urmează să fie promulgate, și la subiecte nu întocmai confortabile, inclusiv, vă amintiți, lichidarea instanțelor economice, ridicarea imunității judecătorilor pentru corupție, reducerea numărului de judecători la Curtea Supremă de Justiție, aprobarea strategiei de reformare a sectorului justiției, aprobarea planului de acțiuni în aceste domeniu.

Deci, subiecte care au captat atenția opiniei publice o lungă perioadă de timp și până la urmă noi am obținut rezultatul dorit și nu putem să spunem că nu avem sprijin în Guvern sau în Parlament pentru a promova acele reforme. E altceva că mai avem de lucrat la capitolul de implementare a legilor și acest lucru este vizibil, este recunoscut de către Guvern și aici urmează să ne concentrăm.”

Europa Liberă: Atâta timp cât se vorbește că justiția rămâne a fi coruptă și lumea crede că ministrul Justiției, Oleg Efrim, este cel care trebuie să stârpească din rădăcini această corupție din sistem, e corectă această percepție?

Oleg Efrim:
,,Eu aș fi bucuros ca ministrul Justiției să aibă niște împuterniciri de superman prin care el să elaboreze legile, el să le traducă în viață și el să-i pedepsească pe acei care nu respectă legile. Din fericire sunt împărțite aceste funcții.

Ministerul Justiției este responsabil de elaborarea legilor și promovarea lor în Parlament, deci asigurarea acelui mecanism necesar pentru celelalte autorități care să urmărească după implementarea legilor. Legea urmează să fie executată și fiecare abatere de la lege trebuie să fie sancționată.

Atâta timp cât o persoană va ști că ea poate să încalce o lege și nu i se va întâmpla nimic, fie că este vorba de un cetățean obișnuit sau că este vorba de un judecător, atunci el cu siguranță o va încălca și o dată, și a doua și de fiecare dată când va avea avantaje din încălcarea legii. Deci, orice încălcare de lege trebuie sancționată, cazul dus în finalitate, persoana care a încălcat legea trebuie să fie pedepsită. Și dacă vorbim de judecător atunci el trebuie să fie demis din funcție, el trebuie să fie pedepsit cu privațiune de libertate în situația în care el a săvârși acte incompatibile cu funcția de judecător.”

Europa Liberă: Dar de fapt de ce există corupție?

Oleg Efrim:
,,Corupția există pentru că există posibilitatea de a fi corupt, pe de o parte, și există dorința de a dobândi niște avantaje care nu ți se cuvin.”

Europa Liberă: Ambele păguboase.

Oleg Efrim:
,,Ambele păguboase și pe termen scurt și pe termen lung, și în mod special pentru toată lumea. Atâta timp cât faptele de corupție vor fi atractive…”

Europa Liberă: Dar ele sunt atractive de ce?

Oleg Efrim:
,,Ele sunt atractive din considerentul că ele nu sunt pedepsite, și atunci când oamenii vor ști cât de tentant nu ar fi să te lași corupt, trebuie să preferi să nu faci acest lucru pentru că tu ești integru, pentru că tu respecți legile și pentru că tu dorești să trăiești într-o țară care nu este coruptă, știind evident că există mecanismul represiv al statului și pierzi nu doar avantajul imediat – această sumă de bani, dar tu vei fi demis, condamnat la privațiune de libertate, niciodată nu vei mai putea practica profesia pe care o practici, și niciodată nu vei putea accede la o funcție publică. Și acesta este deja un stimulent care chiar și pe cel care ar admite să fie corupt, l-ar determina să se gândească de două ori.

Măsuri importante în privința magistraților au fost adoptate de Parlament în una din ultimele ședințe, în același pachet prin care s-a ridicat imunitatea judecătorilor pentru corupție, atunci când s-a exclus posibilitatea pentru magistrați de a beneficia de indemnizație la concediere, sau de pensie privilegiată de judecător, atunci când ei au fost concediați din sistemul judecătoresc pentru abateri fie disciplinare, sau fie pentru fapte de corupție. Și atunci evident că un magistrat având un salariu decent, având o perspectivă de a avea o pensie privilegiată și o indemnizație care i se cuvine la ieșirea destoinică din sistem, el sigur că va avea un stimulent să fie integru pe toată durata mandatului său.”

Europa Liberă: Tot ce s-a numit marea corupție până acum mai poate avea retroactiv un impact? Pentru că vedem castele, vedem mașini de lux, vedem averi care cât n-ai munci și cum n-ai munci oricum nu poți într-o viață de om să obții atâtea.

Oleg Efrim:
,,Toți cei care astăzi sunt în funcții publice și au averi care nu pot fi justificate ar trebui să fie responsabili pentru aceste averi. Și eu sunt sigur că în viitorul apropiat noi vom avea cazuri în care înalți funcționari, sau funcționari publici vor fi puși în fața faptului să-și justifice de unde au averile pe care le au.”