Sabina Fati: „un studiu oarecum superficial şi pornind de pe baze preconcepute.”
Centrul Român de Studii şi Strategii a dat publicităţii în această lună, un raport preliminar despre „Starea Sociala si identitatea naţională în România” şi, potrivit datelor sale, culese între 7 şi 23 iulie anul acesta, 85 % dintre cei intervievati percep teritoriul istoric al „Basarabiei”, drept „pămînt romanesc”, aproape 72% spun că în stînga Prutului se vorbește limba româna, iar 67 % spun că locuitorii din „Basarabia” sunt în primul rînd români”… Am intrebat-o pe corespondenta noastra la Bucureşti, Sabina Fati, cum priveste acest sondaj, în comparație cu altele asemanatoare, stiut fiind că acesta este preliminar, are doar 14 pagini şi numele folosit pentru teritoriile din stinga Prutului este cel istoric, de „Basarabia”.
Sabina Fati: „Pare să fie un centru care îşi bazează activitatea pe o fundaţie, care se numeşte „Fundaţia Naţională pentru Romanii de pretutindeni” şi care se ocupă şi face studii în general despre românii sau despre situaţiile din afara Romaniei. Unele dintre ele au o tentă mai naţionalistă în prezentarea lor, altele sunt echilibrate. Au editat un document despre războiul din Balcani, de pildă, sau despre civilizatie şi geopolitică în bazinul Carpatic, stat naţional unitar - intre tradiţie şi modernitate. Pare mai degrabă să fie o fundaţie care încearcă să-şi dezvolte „românitatea" dincolo de graniţele ei.”
Europa Liberă: Întrebarea fundamentală de fapt a acestui studiu în ceea ce priveşte Republica Moldova este că, aşa cum este scris şi în prezentarea studiului, că vorbim de fapt despre Barasabia, provincia istorică a Romaniei şi, în ceea ce priveşte Basarabia 87% dintre cei intervievaţi spun ca este „pămînt românesc" Cum vezi aceasta împărţire în Basarabia şi nu Republica Moldova?
Sabina Fati: „Înainte de toate aş vrea să spun că în ultima vreme, în ultimii doi ani de pildă, în Bucureşti, dar şi în alte localităţi mai mari există lozinci din acestea făcute cu spray-uri pe clădiri, pe garduri, în care apare aceasta lozincă „Basarabia, pămînt românesc". E de la început o delimitare naţionalistă a acestei problematici, cită vreme nu ştim exact dacă locuitorii Republicii Moldova îşi doresc să fie etichetaţi sun denumirea de Basarabia sau daca ei ar dori, sau nu să fie socotiţi români”
.
Europa Liberă: Și care implică evident o trimitere istorică...
Sabina Fati: „Este o trimitere istorică, fără doar şi poate, dar dincolo de asta este şi un crez politic. Dacă comparam acest studiu despre care autorii lui spun că e doar un preambul la studiul general care va fi dat publicităţii în intregime în luna septembrie, daca îl comparam cu ultimul studiu serios făcut pe aceasta problematică si comandat de Fundaţia Soros, prezentat anul trecut într-o cărţulie serioasă de aproape 200 de pagini, mi se pare că este oarecum superficial şi pornind de pe baze preconcepute.
Cred că este visul naţionalist pentru că naţionalismul a devenit un curent de opinie tot mai frecventabil în România, inclusiv printre politicienii tineri, care dezvoltă naţionalismul inclusiv într-un sens anti-occidental în luările de poziţie pe care le vedem în ultimele două luni de cînd România este blocată în aceasta criză prin suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.”