Anul trecut investițiile directe au fost de numai 800 de milioane de euro – adică 1,7% din PIB.
Criza economica din lume face ca majoritatea ţărilor europene să alerge după investitori străini, să propună reglementari şi facilităţi pentru creşterea investiţiilor străine. Este şi cazul Bulgariei, cum ne spune in jurnalul său de astazi, Petiu Petkov.
Într-o încercare disperată de a atrage noi investitori occidentali și de a-i stimula pe cei autohtoni, guvernul Borisov a anunțat noi măsuri pentru înviorarea investițiilor.
Marii investitori - clasa A și B, vor primi înapoi asigurările sociale făcute angajaților pe o perioada de 5 ani. Directorul executiv al Agenției pentru investiții, Borislav Stefanov, a declarat că o măsură asemănătoare a dat rezultate bune în Serbia unde pentru un nou loc de muncă în ramurile de export investitorilor li se restituie între 5 și 10 000 de euro.
Modificarea criteriilor va permite ca mai multe companii să profite de privilegiile acordate marilor investitori. În momentul de față categoria investitorului se stabilește la baza activelor materiale de lungă turată – clădiri, mașini etc. Sunt însă companii mari de autosorcing și software printre care – de pildă „Hullet Pakard”, cu 60% cheltuieli de salarii dar investiții relativ mici în clădiri și utilaje.
În viitor primarii vor putea emite certificate de clasa B investitorilor ce realizează proiecte importante pentru regiunea respectivă. Din lista însă vor fi exluse companiile cu contracte de privatizare sau concesionare.
Acum există practic patru măsuri de stimulare a investitorilor mari: posibilitatea de a cumpăra fără concurs pamânt de stat sau comunal, ajutor pentru realizarea unor proiecte locale de infrastuctură, un sfert din cheltuielile cu instruirea personalului și emiterea certificatului propriuzis care ajută, de multe ori doar teoretic, la accelerarea procedurilor.
Statistică națională informează despre scăderea drastică a investițiilor străine după 2008. Anul trecut investițiile directe au fost de numai 800 de milioane de euro – adică 1,7% din PIB.
La finele lui 2011 concernul german EON a vândut pachetul majoritar în regională „Nord-est” de distribuire a energiei electrice. Un alt concern german – RWE, a renunțat la proiectul nuclear „Belene” și a închis reprezentanța sa la Sofia. Din Bulgaria s-a retras și concernul energetic „Enel” din Italia iar compania americană „AES Wind Power” și-a transferat reprezentanța din Sofia la Warșovia de unde își va conduce parcul eolian construit în zona orașului Balcik.