O reformă mult aşteptată în învăţămîntul moldovenesc

Profesoare din satul Căpriana.

Întinerirea contingentului de cadre didactice.


Ani la rând mai mulţi directori de şcoli se plâng că nu pot angaja cadre tinere, pentru că profesorii ajunşi la vârsta de pensionare aleg să îşi continue activitatea. Decizia Ministerului Educaţiei de a-i angaja pe pensionari numai prin contract, le dezleagă mâinile managerilor şcolari care se confruntă cu această problemă, ne-a spus Viorel Andronache directorul liceului din satul Bălăureşti, raionul Nisporeni:

„Eu personal sunt de acord pentru că noi astfel avem pârghiile în mâini. Eu am avut situaţia respectivă unde erau doi pensionari şi nicidecum nu au vrut să dea măcar câteva ore să menţinem tinerii specialişti în teritoriu şi nu eliberau locuri ca să se angajeze tinerii specialişti. Dar chestia e că nu se eliberează pensionarul din funcţie, dar noi încheiem contracte cu ei pe termen determinat, ca în momentul când va apărea tânărul specialist avem posibilitate să reînnoim cadre.”

Vice-ministra educaţiei Tatiana Potâng, cea care a promovat această decizie, se declară convinsă că astfel va putea fi întinerit radical contingentul de cadre didactice. Actualmente profesorii pensionaţi constituie o cotă impresionantă de 30 la sută, menţionează vice-ministra:

„Nu putea fi disponibilizat nimeni din şcoală, indiferent de calitatea muncii, de performanţă. În același timp, a crescut considerabil rata şomajului între tinerii absolvenţi ai universităţilor pedagogice. Cereri pentru angajare sunt multiple. Nimeni nu poate garanta că un tânăr specialist este mai bun. De aceea am zis că există posibilitatea încheierii contractelor de muncă şi cu unii, şi cu alţii, pe o perioadă determinată. Şi chiar dacă este un profesor de vârstă pensionară de română şi vine altul tânăr de matematică. Nu se poate angaja. Aici nu funcţionează aritmetica asta simplă câţi am dat afară şi câţi am primit în loc.”

Tatiana Potâng spune că e prematur să calculăm numărul profesorilor pensionaţi care de la 1 septembrie ar putea rămâne fără loc de muncă. Pentru că doar 300 de tineri specialişti au depus cerere de angajare la Minister. Iar oferta e de două ori mai mare. Necesarul de cadre didactice pe Republică depăşind 700 de locuri. De exemplu, în raionul Cimişlia sunt lipsa 53 de profesori dar până azi doar 18 tineri specialişti au solicitat un loc de muncă. Asta am aflat de la Galina Stan şefa adjunct a direcţiei raionale de învățământ. Ea se arată convinsă că cei peste 100 de profesori pensionaţi din Cimişlia nu îşi vor pierde locul de muncă:

„Până acum primim tinerii specialişti, îi repartizăm în instituţii, au loc întrunirile metodice, va fi conferinţa pedagogică, vedem care e situaţia şi după aceasta luăm o decizie. Dar nu o să fie abundență de tineri specialişti.”

Cu o situaţie similară se confruntă şi raionul Donduşeni. Pentru necesarul de 23 de profesori au fost repartizaţi de Minister 19 tineri specialişti. Însă doar 7 tineri au venit să se angajeze.

Activişti sindicalişti susţin că profesorilor ieşiţi la pensie li se încalcă drepturile. Preşedintele sindicatului educaţie şi ştiinţă Dumitru Ivanov spune că mizează pe bunăvoinţa managerilor şcolari care decid în ultimă instanţă soarta fiecărui profesor pensionat:

„I-am rugat pe directorii, că nu îi pot obliga, dar i-am rugat să găsească posibilitate să-i dea pensionarului măcar ceva, măcar 9-10 ore. Fiindcă cu pensia pe care o are, el nu poate să fiinţeze. Aceasta este condiţia impusă de FMI. Cred că şi guvernarea şi parlamentul au fost impuşi să facă treaba asta. Noi ne-am opus cum am putut. Dar nu am fost auziţi. Eu am participat la şedinţa comisiei parlamentare la acest subiect. Am adus argumente că este o discriminare, că înafara de Constituţie se încalcă 6 convenţii internaţionale la care Moldova este parte legate de drepturile omului. Nu am fost auziţi.”

Sindicaliştii insistă asupra unei soluţii de compromis, astfel încât să li se găsească loc pentru profesorii tineri dar fără a renunţa la profesorii pensionaţi care mai sunt apţi de muncă.