...după ce decizia CCR de invalidare a referendumului pentru demiterea sa a fost citit în Parlamentul de la Bucureşti.
Liberalii români ar fi vrut să amâne din nou revenirea preşedintelui Traian Băsescu la Palatul Prezidenţial, dar nu au reusit sa-si convinga partenerii de coalitie, pe socialisti, care au devenit in ultimele zile mult mai rezonabili in privinta normalizarii vietii politice autohtone.
Deputatul socialist Viorel Hrebenciuc, cel mai reputat negociator din Parlamentul României, a marturisit ca liderii alianței de guvernamint au discutat inaintea sedintei parlamentare de luni cu reprezentanti ai Comisiei Europene despre necesitatea intoarcerii lui Traian Basescu in fotoliul de presedinte al României, dupa 52 de zile de la suspendarea sa.
Hrebenciuc a amintit de intelegerile României cu Fondul Monetar International, dar si despre legaturile cu celelalte institutii internationale la care este parte si a explicat ca ar fi inutila si in defavoarea tarii orice aminare in acest sens. Potrivit surselor din presa centrala, se pare ca premierul socialist Victor Ponta i-a chemat prin sms pe toti deputatii si senatorii din partidul sau pentru a asigura cvorumul de revenire a presedintelui Basescu. In schimb, liderul liberalilor, Crin Antonescu, care este si seful Senatului, ar fi plecat in vacanta dupa ce a anuntat eliberarea din functie a consilierilor pe care i-a avut in perioada interimatului la Presedintia Româna.
Intre cele doua partide care asigura guvernarea, PNL si PSD a intervenit, asadar, prima divergenta majora, legata chiar de inamicul lor comun: Traian Băsescu. Liberalii aveau citeva solutii prin care sa impiedice intoarcerea definitiva a presedintelui Baăsescu, dar socialistii au luat mult mai in serios avertismentele pe care le-au primit de la Bruxelles si de la Washington
In cele din urma, desi erau necesari doar 217 parlamentari pentru asigurarea cvorumului la sedinta in care s-a citit hotarirea Curtii Constitutionale de invalidare a referendumului pentru demiterea lui Traian Basescu, prezenta a fost de 238 dintr-un total de 431. Presedintele socialist al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea a explicat ca lucrurile au decurs normal fiindca „România este un stat european” si pentru ca Parlamentul „nu are competenta sa judece hotaririle Curtii Constitutionale”. In paralel, insa, atit socialistii, cit si liberalii sustin ca Traian Basescu nu trebuia sa redevina presedinte dupa votul majoritar pentru demiterea sa. Curtea Constitutionala a decis acum o saptamina ca Referenedumul este invalid fiindca doar 46,2 la suta dintre romanii aflati pe listele electorale au fost prezenti la vot.
Asadar, dupa ce decizia Curtii Constitutionale privind revenirea lui Traian Basescu va fi publicata in Monitorul Oficial, presedintele se poate intoarce la Palatul Cotroceni. Monitorul Oficial se afla in subordinea guvernului, asa ca rapiditatea aparitiei acestei decizii, tine strict pe vointa premierului roman de a grabi sau a tergiversa situatia.
Ramine de vazut daca dupa razboiul total de aproape doua luni se poate contura o convietuire pasnica intre cele parti: Traian Basescu, de o parte si guvernul, care apartine USL, de cealalta parte.