Hannes Heer: „neîndoielnic, Richard Wagner a pus bazele ideologiei pentru toți succesorii săi... a fost întradevăr un antisemit radical.”
„Voci înăbușite, amuțite”, „Voci reduse la tăcere” s-ar putea traduce denumirea germană (Verstummte Stimmen) a expoziției itinerante care, de cîțiva ani, parcurge principalele orașe-centre muzicale ale Germaniei. De fiecare dată însoțită de o prezentare specifică locului și de un foarte util catalog, adaptat și el fiecărui centru muzical în care a poposit, expoziția este acompaniată de o colecție de imprimări istorice, ce includ
Proiectul expozițional, ce a implicat o remarcabilă cercetare istorică al cărei rod a fost o suită de volume-catalog, publicate sub genericul „Voci amuțite. Expulzarea „evreilor” din Operă din 1933 pînă în 1945”, a debutat în 2006, cu o primă expoziție la Opera din Hamburg. Următoarele expoziții, însoțite de volume de studii aferente, au fost organizate la Dresda („Expulzarea evreilor și politica intolerantă în teatrele din Dresda din 1933 pînă în 1945”), la Darmstadt („Lupta/Der Kampf și Teatrul Național de la Darmstadt al landului Hessen”) și Stuttgart („Lupta în Teatrul Național de la Stuttgart al landului Württemberg”).
Anul acesta expoziția a fost organizată la Bayreuth, celebrul centru
Cum era de așteptat, pe fundalul perpetuei dezbateri în jurul Festivalului și a rolului jucat de familia Wagner în perioada național-socialismului, iar ulterior în minimalizarea colaborării familiei cu naziștii și cu propaganda Reich-ului hitlerist, expoziția a făcut să curgă multă cerneală în jurul ei.
Găzduită în paralel în clădirea Primăriei orașului Bayreuth și, parte a ei,
Intrebată despre această reticență, într-un recent interviu cu „Frankfurter Rundschau”, Katharina Wagner răspundea simptomatic: „Prostii. Expoziția este pe o bucată de pămînt ce aparține orașului Bayreuth. Așa că nu eu sînt aceea care pot sau nu să acord permisiunea. In termeni de
Unul din curatorii expoziției și autor al mai multor studii din volumul-catalog, Hannes Heer, este convins și nu-și ascunde opiniile, fiind citat zilele acestea de postul de radio Deutsche Welle cu afirmația că „neîndoielnic, Richard Wagner a pus bazele ideologiei pentru toți succesorii săi cu opusul său „Judaismul în muzică” și, în mod special, cu scrierile sale antisemite din ultimii ani de viață. El a fost întradevăr un antisemit radical [iar] ideea sa era de a alunga evreii din Germania - și asta în 1879!”
Biografiile a 44 de personalități proeminente - compozitori, dirijori și soliști vocali -, cu predilecție dintre cei expulzați din viața muzicală a Festivalului de la Bayreuth, ilustrează persecuțiile suferite de peste 90 de muzicieni
Șase studii detaliate ale documentației disponibile de arhivă, semnate de Hannes Heer, Boris von Haken și Eckhart Dietzefelbinger, trasează istoria Festivalului de la Bayreuth și a muzicienilor evrei în momente cheie, 1889, 1912, 1924 și apoi pe parcursul întregii perioade naziste.
http://www.youtube.com/embed/Sr9kGPVZNXE
Neputința noastră nu le poate acorda victimelor, pentru a nu le trăda, decît amintirea, este referința cheie, pe urma spuselor lui Theodor W. Adorno din 1959, subliniată în prefața volumului de administratorii Fundației culturale federale, unul din principalii sponsori ai proiectului. Și, cum tot ei o amintesc, a fost nevoie de peste 50 de ani, ca apelul filozofului să fie acceptat și să capete o formă în lumea muzicală.
Dar, nici pe departe acceptat de toți și definitiv, în măsura în care nu toate ramurile familiei Wagner, care dețin fonduri documentare, au procedat la cedarea lor unor instituții de cercetare și arhive publice pentru a fi studiate în mod liber.
*Die Bayreuther Festspiele un die „Juden” 1876 bis 1945. Verstummte stimmen. Eine Austellung von Hannes Heer, Jurgen Kesting, Peter Schmidt. Berlin: Metropol Verlag, 2012, 412 p., ill.; Die Vertreibung der „Juden” aus der Oper 1933 bis 1945. Verstummte stimen. Kurzdokummentation..., 4 CD Set und Buch, Axel Springer AG, Membran International GmbH, 2006.