Un interviu acordat canalului de stat al televiziunii „Russia Today”, destinat străinătății.
In primul său interviu de cînd a obţinut un nou mandat de șase ani la preşedinţia Rusiei, Vladimir Putin a vorbit despre relaţia ţării sale cu Statele Unite şi cu liderii americani şi despre Siria şi rolul statului în apărarea religiei cetăţenilor săi. Interviul a fost acordat televiziunii de stat „Russia Today”, televiziune care se adresează străinătăţii. Un rezumat de la Oana Serafim:
Răspunzînd unor declaraţii făcute săptămîna trecută de Mitt Romney candidatul partidului republican pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, din Statele Unite, preşedintele Rusiei a spus că ţara sa va colabora cu oricine va fi ales de către poporul american, dar - a precizat Vladimir Putin - colaborarea va fi atit de eficientă pe cît o vor dori americanii.
In declaraţiile făcute de Mitt Romney despre politica externa, în eventualitatea în care va ajunge la Casa Alba, candidatul republican a vorbit despre „mai puţină fexibilitate” şi mai multă „ şira spinării”, aşadar o politică mai puţin conciliatoare:
„In ceea ce priveste poziţia domnului Romney, noi înţelegem că e vorba de campanie electorală, dar cred că o astfel de retorică este greşită, pentru că un astfel de comportament este identic cu folosirea naţionalismului sau a segregării în politica internă. Are acelaşi efect pe arena internaţională cînd declaraţia vine de la cineva care vrea sa fie liderul unei ţări, mai ales al unei ţări atît de puternice şi de mari precum Statele Unite şi cînd declară apriori că o altă ţară îi este inamică…”
Putin a spus că o eventuală victorie a lui Mitt Romney in alegerile americane din noiembrie ar tensiona încă şi mai mult disputele dintre Washington şi Moscova pe tema scutului defensiv anti rachetă NATO din Europa, unul dintre cele mai disputate chestiuni între cele două ţări:
„Este posibil să rezolvăm această problemă dacă Barack Obama este ales preşedinte pentru un al doilea mandat ? In principiu da! Ce înseamnă să rezolvăm chestiunea scutului anti-rachetă ? Înseamnă că o vom aborda împreună şi vom fi de acord că ambele părţi vor avea acces să controleze sistemul. Aceasta este o problema de maximă importanţă în zona apărării naţionale. Dar nu sunt sigur că partenerii noştri sunt pregătiţi pentru o astfel de cooperare.”
In interviul cu Russia Today, Putin a spus şi că dacă Statele Unite vor pune pe o listă neagră, aşa cum au propus o serie de congresmani, pe acei oficiali ruşi care au fost implicaţi în moartea in detenţie în 2009 a avocatului Serghei Magnitky, Moscova va raspunde în acelaşi fel:
„Ce ar trebui să facă Rusia în acest caz? Vom lua măsurile necesare şi vom alcătui şi noi o listă cu oficialităţile din ţările care au luat astfel de măsuri împotriva Rusiei, asta o să facem…”
In ceea ce priveste situatia din Siria, unde Moscova susţine în continuare regimul preşedintelui Bashar Al-Assad, Putin a spus că Rusia nu este încă pregătită să îşi schimbe poziţia. Mai mult cei care ar susţine îndepătarea de la putere a liderului de la Damasc ar susţine de fapt grupările militante, inclusiv Al Queda:
„Astăzi, unii vor să îi folosească pe militanţii Al Queda sau ai altor organizatii care au vederi tot atît de radicale pentru a-şi îndeplini scopurile lor in Siria. Aceasta politică este foarte periculoasă şi neprevăzătoare.”
Deşi nu a vrut să comenteze despre verdictul în cazul grupului punk „Pussy Riot”, Putin a spus că, faţă de perioada sovietică cînd biserica şi credincioşii a fost pedepsiţi cu brutalitate, acum „statul, în general, trebuie să apere sentimentele credincioşilor”…