Bulgaria cedează presiunilor Gazpromului

Pentru prima dată, Bulgaria va ceda o parte din controlul asupră rețelei sale de gazoducte.


Ex-ministrul economiei, energeticii și turismului Traicio Traikov care a părăsit guvernul în urmă unor neînțelegeri cu premierul Boiko Borisov cu privire la politica față de concernele energetice ale Rusiei, a avertizat că Bulgaria va putea avea probleme grave în relațiile cu „Gazprom”-ul. Traikov consideră că reducerea convenită, cu 11%, a prețului gazelor rusești reprezintă o bomboană primită în schimbul renunțării la principala condiție pentru realizarea gazoductului „Southstream” – controlul asupră tronsonului bulgăresc.

După cum afirmă fostul ministru, reducerea prețului gazelor nu trebuie să aibă nici-o legătură cu „Southstream”-ul. Când Bulgaria a pus problema în fața lui Allexei Miller, ea a avut drept motiv reducerile convenite cu alte țări europene, schimbările negative în situația economica și faptul că Bulgaria a fost întodeaună un platnic bun, fără restanțe.

Atunci au început dezbaterile în cadrul Uniunii Europene pe tema practicilor de monopol aplicate de „Gazprom”, mai ales în Europa centrală și de est. După cum se știe, Comisia Europeană a deschis în aceste zile o anchetă.

În privința proiectului „Southstream” Sofia a avut probleme care nu au de a face cu prețul gazelor. Cedarea a aproximativ 100 de milioane de dolari este practic egală cu avantajele ce puteau fi obținute dacă guvernul Borisov nu ar fi renunțat tacit la condiția ca unul din cele două tuburi pînă la prima stație de compresare pe teritoriul bulgăresc să fie realizat în întregime și controlat de „Bulgargaz”.

Traikov și-a exprimat îngrijorarea de declarațiile făcute de unii politicieni în sensul că participarea „Gazpromului” reprezintă o garanție caă proiectul va fi avantajos pentru Bulgaria. Interesul nedeclarat al concernului este însă de a vinde gazele în Europa occidentală la prețuri competitive cea ce înseamnă minimizarea taxelor de tranzit și exercitatea de control politic în țări precum Bulgaria.

Traikov a cerut desfășorarea tratativelor cu rușii în condiții de transparența maximă. Pentru prima dată Bulgaria va ceda o parte din controlul asupră rețelei sale de gazoducte. Se pare că s-a renunțat deja la ideea inițială privind participarea la tratative și a unor reprezentanți ai Comisiei Europene.