Barack Obama: „N-am spus niciodată că drumul nostru va fi ușor și nu promit asta nici acum, dar privim neclintit spre orizontul îndepărtat, știind că suntem binecuvântați să fim cetățenii celei mai mari națiuni de pe pământ.”
În Statele Unite campania electorală pentru alegerile de la 6 noiembrie a intrat astă-noapte pe ultima sută de metri odată cu încheierea celei de-a doua Convenții, Convenția Democrată, la care președintele în exercițiu, Barack Obama, a acceptat oficial să candideze la un nou mandat. Discursul lui Obama, ținut după ora patru dimineața, ora Moldovei și urmărit în direct de zeci de milioane de telespectatori, este sintetizat de Mircea Țicudean.
În discursul rostit la încheierea Convenției Democrate ținută la Charlotte, în statul Carolina de Nord, președintele Barack Obama a încercat să-și convingă suporterii să nu renunțe la visul schimbării și continue împreună cu el ce au început în 2008.
„Alegerile de acum patru ani nu au fost ale mele, ci ale voastre. Voi ați fost schimbarea”, a spus președintele, insistând că simplii cetățeni sunt cei care merită laudele pentru transformările pozitive din timpul primul său mandat, de la reforma asistenței medicale la cea a imigrației și la încheierea restricțiilor împotriva gay-ilor în forțele armate.
Your browser doesn’t support HTML5
Obama a reluat în discursul de astă-noapte mesajul principal din toate luările de cuvânt de la Convenția Democrată: anume că economia americană este pe calea relansării și că rivalul său Mitt Romney, ar pericilita tendința pozitivă reintroducând politici care au dat greș în alte administrații republicane, cum ar fi reducerea impozitelor pentru americanii cei mai bogați.
Președintele Obama a spus că refuză politica de a-i obliga pe americanii de rând să renunțe la propriile scutiri de taxe, de pildă cele pentru casă sau pentru trimiterea copiilor la școală, ca să finanțeze noi reduceri de impozite pentru milionari.
Discursul lui Obama a cuprins numeroase alte critici la adresa rivalului său republican, care ar vrea de exemplu interzicerea avorturilor chiar în caz de viol sau incest sau scoaterea în afara legii a căsătoriilor între persoane de același sex, aprobate de mai multe state americane.
Obama a promis că dacă va fi reales va continua să asigure echiparea corespunzătoare a forțelor armate, dar nu pentru a asigura profitul cât mai mare al marilor corporații din industria militară, așa cum ar dori republicanii, și va sprijini mai departe sursele de energie nepoluante și reducerea dependenței Statelor Unite de importurile de petrol.
În privința politicii externe, Obama a spus în discursul său de acceptare a candidaturii că va continua să țină seama de părerea aliaților Statelor Unite și a criticat gafele făcute de Romney:
„Dacă spui (ca Romney) că Rusia este inamicul numărul unu al Statelor Unite, Rusia, nu Al-Qaeda, înseamnă că ești înțepenit în mentalitatea războiului rece”, a spus Obama, amintind și de insulta adusă de Romney celui mai apropiat aliat al Americii, Marea Britanie, despre care candidatul republican spunea în vară că nu este convins că poate garanta siguranța Jocurilor Olimpice.
După remarcile pe tema apărării și a politicii externe, Barack Obama s-a lansat într-o orațiune de felul celor care l-au propulsat din poziția de politician local în funcția supremă a Statelor Unite:
„N-am spus niciodată că drumul nostru va fi ușor și nu promit asta nici acum. Calea noastră este mai grea, dar duce spre un loc mai bun. Călătoria noastră e mai lungă, dar călătorim împreună. Nu ne întoarcem din drum, nu lăsam pe nimeni în urmă, ne ajutăm când cădem. Victoriile ne întăresc, greșelile ne învață, dar privim neclintit spre orizontul îndepărtat, știind că soarta e de partea noastră și că suntem binecuvântați să fim cetățenii celei mai mari națiuni de pe pământ.” – a spus Barack Obama, în finalul discursului de acceptare a candidaturii democrate la alegerile prezidențiale de la 6 noiembrie.