Opinii de experţi şi ale locuitorilor Chişinăului.
Astăzi se împlinesc 11 ani de la atacurile teroriste de la New York şi Washington, soldate cu aproape 3000 de morţi. Preşedintele american Barack Obama s-a aflat la Pentagon printre rudele celor care au pierit în atacul de la 11 septembrie. Ceremonii comemorative au avut loc şi la New York, şi a fost păstrat un moment de reculegere exact la ora la care avioanele au intrat în clădirile de la World Trade Center. Acţiuni comemorative au avut loc şi în Republica Moldova. În această dimineaţă, la sediul din Chişinău a Ambasadei SUA, reprezentanţii PLDM şi PL au depus flori şi au aprins lumânări în memoria victimelor atentatelor teroriste. Ambasadorul SUA la Chisinau William Moser a declarat că acest eveniment tragic a consolidat naţiunea americană. Ce îşi mai amintesc astazi chisinauienii de la atacurile teroriste din 2001 si cum explica expertii cele intamplate acum 11 ani, a incercat sa afle Alla Ceapai:
În drum spre ambasada Statelor Unite îi întreb pe oamenii întâlniți pe străzile Chişinăului ce îşi amintesc despre dezastrul de acum 11 ani:
„Noi pe televizor când vedeam că clădirile se duceau vă spun cinstit că mie şi acum mi se mişcă pielea. Cei care erau înăuntru săracii cred că nici nu mai ştiau ce era cu dânşii. Cinstit vă spun atâţia ani au trecut şi eu nici de cum nu pot să uit acest lucru.”
„Urmăream cu răsuflarea tăiată acest eveniment la televizor împreună cu părinţii. şi îmi amintesc feţele înfricoşate ale oamenilor de acolo. Şi m-a marcat acest eveniment pentru toată viaţa şi de fiecare dată îmi voi aminti de 11 septembrie.”
„Am retrăit şi noi momentele acelea a americanilor şi ne-a cuprins şi pe noi groaza. Sincer să vă spun, mi-au trecut fiori prin mine.”
„E teribil singur faptul că au avut de suferit foarte mulţi oameni nevinovaţi.”
Am stat de vorbă şi cu câţiva studenţi din anul trei de la facultatea de relații internaţionale a Universităţii de Stat. Ei mi-au spus că în 2001, când aveau doar 11 ani, nu au înţeles prea multe din reportajele televizate. Abia la cursurile de la facultate au aflat mai multe despre cauzele şi consecinţele evenimentelor din 11 septembrie, îmi spune studentul Vitalie Cipileaga:
„Există mai multe opinii şi foarte contradictorii la tema dată. Bineînţeles că există şi opinia că SUA a organizat aceasta ca într-un fel să intervină în Orient. Însă totuşi cred că este o idee utopică, pentru că un stat nu ar putea să atenteze la proprii cetăţeni. A fost un atentat terorist realizat contra identităţii americane.”
Studenta Ludmila Nofit spune că după evenimentul tragic de acum 11 ani poporul american a reuşit să se consolideze:
„Preşedintele american s-a folosit de aceasta pentru a le trezi americanilor acest simţ de unire. I-a făcut mult mai precauţi şi să fie mai atenţi. Şi nu doar populația americană, dar şi pe cei din Occident, din Europa să fie alături de populaţia statului american pentru a lupta împotriva terorismului.”
Atentatul terorist din septembrie 2001 a marcat o nouă eră a ordinii internaţionale notează experta pe probleme de terorism şi securitate de la IDIS Viitorul Viorica Antonov:
„Practic a fost creată o coaliţie împotriva terorismului. Până la 11 septembrie noi nu am discutat nicidecum despre un fenomen cum ar fi terorismul internaţional. Iar după 11 septembrie toţi am început să discutăm despre acest fenomen de parcă a apărut peste noapte. De fapt el a existat de mai demult doar că nu a avut o aşa conotaţie. Şi poate că voi fi subiectivă, dar am să o zic oricum, dacă nu s-ar fi întâmplat acest fenomen în SUA nu am fi avut noi probabil aşa mare amploare. Dar a fost lovită cea mai mare putere în lume şi asta a schimbat radical pilonii şi viziunea politică a mai multor state asupra acestui fenomen numit terorism.”
Conferenţiarul universitar Cristina Ejova specializată pe problematica terorismului internaţional susţine că deşi Republica Moldova nu este ţinta grupărilor teroriste internaţionale, totuşi măsurile de precauţie:
„În ţara noastră nu sunt grupări de orientare teroristă. Terorismul nu se configurează pentru noi sub formă de ameninţare. Noi nu suntem ţinta pentru organizaţiile internaţionale teroriste care luptă împotriva valorilor Occidentale. În primul rând aici este şi faţa inamicului este vorba de SUA şi statele europene care au declanşat război în Irak şi Afganistan. Dar este important e să înţelegem că în ţara noastră trăiesc cetăţenii statelor în care orientarea terorista este privită ca o formă de luptă politică. Din această cauză trebuie să înăsprim controlul asupra intrării în ţară şi asupra dobândirii cetăţeniei Republicii Moldova.”
Întrucât în lupta împotriva terorismului nu există o linie a frontului şi nu există o separare între adversari, experţii susţin că orice țară poate deveni un poligon pentru această bătălie.