Vinul ce va ieşi din tancurile de fermentare ale cramelor ar putea fi unul deosebit (Adevărul)

Fobia Moscovei pentru pierderea Republicii Moldova (Timpil)


Seceta a redus cu o treime recolta de struguri, menţionează cotidianul „Adevărul”. Ziariştii scriu că totuşi, agricultoriise arată mulţumiţi. Se pare că seceta prelungită a generat acumulări suplimentare de zahăr în struguri, iar specialiştii spun că vinul ce va ieşi din tancurile de fermentare ale cramelor ar putea fi unul deosebit.

Tot „Adevărul” notează că în vreme de criză, există și moldoveni pe care nu-i interesează prețul unei gigacalorii. De exemplu, Victor Cibotaru, din Cimişlia, a găsit o soluţie pentru a-şi încălzi eficient casa, fără lemne, cărbuni sau combustibil. S-a conectat la energia naturală a pământului, instalându-şi pompe geotermale. Mecansimul funcţionează asemenea unui frigider sau aparat de aer condiţionat. Iarna, căldura este absorbită din sol, printr-un circuit de ţevi îngropate, şi distribuită în clădire sub formă de aer şi apă caldă. Vara, procesul este invers, excesul de căldură este extras şi dispersat în pământ.


Cotidianul „Timpul” reproşează postului de radio „Vocea Rusiei”, că ar da o versiune proprie crizei financiare europene, alăturând, în cheie proprie, elemente de criză politică ce ar alimenta depresiunea economică. Fobia Moscovei pentru pierderea Republicii Moldova din sfera sa de influență, se arată în articol, este ilustrată de afirmația potrivit căreia președintele român ar vrea să „reanexeze” Moldova prin acordarea de pașapoarte europene.