Contrastul de viziune de politică externă între Barack Obama și Mitt Romney

Între combaterea traficului cu ființe umane și ajutorul american pentru străinătate.


Președintele Statelor Unite Barack Obama a rostit un discurs la Adunarea Generală ONU, la New York. Dar contrastul de viziune de politica externa între Obama si republicanul Mitt Romney s-a putut observa mai bine la reuniunea Initiativei Globale Clinton, unde ambii candidati au fost prezenti. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.


Initiativa apartine fostului presedinte Bill Clinton, care este acum un suporter foarte activ al presedintelui Obama. In anii de cind a parasit Casa Alba, prestigiul si popularitatea fostului presedinte au crescut considerabil, el fiind acum unul dintre cei mai populari fosti ocupanti ai fotoliului prezidential de cind sondajele au inceput sa monitorizeze. Pe acest fundal, ambii candidati au recunoscut ca reuniunea Initiativei Globale Clinton este un popas obligatoriu pentru aspirantii la investitura supremă în stat.

Obama se află la New York pentru reuniunea ONU, in timp ce Romney s-a oprit pentru timp scurt, intre doua evenimente de campanie. Republicanul a vorbit aproape in acelasi timp cu discursul lui Obama de la Națiunile Unite, sintetizind zonele in care daca va fi ales Mitt Romney are de gind sa modifice politica americană.

Evocind faptul ca este un om de afaceri ca formatie, Romney s-a pronuntat pentru ajutor acordat strainatatii care sa se concentreze asupra secorului privat si sa incurajeze spiritul antreprenorial. In replica, la citeva ore dupa aceea, Obama a enuntat ca obiectiv eliminarea traficului cu fiinte umane, pe care l-a caracterizat drept o forma de sclavie a timpurilor noastre.

Criticind politica adversarului sau, Romney a spus ca americanii sint generosi si vor sa ajute lumea, dar au foarte putina incredere in ajutorul pentru strainatate, administrat de stat. Una dintre ratiunile pentru care republicanul crede ca actualul model de ajutor nu are succes este pentru ca ar viza o lume care nu mai exista. Mitt Romney a spus ca de prea multe ori, pornirea americanilor catre actiuni caritabile este descurajata de sentimentul ca ajutorul nu da rezultate. „Poate ca dezamagirea noastra este datorata faptului ca nu intelegem cit de mult s-a schimbat lumea in curs de dezvoltare”, a spus candidatul republican.

El a adaugat ca mult mai multe astfel de tari sint acum democratii, cu oameni mai educati si comunitati antreprenoriale. Mitt Romney crede ca cel mai mare serviciu pe care America il poate face este sa induca acelasi spirit de initiativa si dedicatie care duce la prosperitatea americană. Recomandind ca ajutorul sa fie acordat cu predilectie tarilor care experții spun că sint deschise pentru investitie americană si comert, Romney condamna tari ca Haiti sau Afganistan, care nu au infrastructura necesara dezvoltarii.

Dupa discursul sau de la ONU, Obama si-a propus sa vorbeasca la Forumul Clinton despre traficul cu fiinte umane care afecteaza in lume 25 de milioane de persoane. Aparatori ai drepturilor omului au salutat decizia lui Obama de a trimite un semnal, dedicind in exclusivitate discursul acestei chestiuni.