Monumentul Helmut Kohl

Festivităţi prilejuite de preluarea funcţiei de cancelar în urmă cu 30 de ani.


În Germania fostul cancelar conservator Helmuth Kohl, numit de unii „arhitectul reunificării Germaniei”, a ieșit săptămâna aceasta la lumina rampei după o lungă absență pentru a-și sprijini fostul partid, dar și pentru a marca împlinirea la 1 octombrie a 30 de ani de când el, Kohl, a devenit cancelar. Detalii, în relatarea corespondentului nostru la Berlin, William Totok.


Sub titlul „Cancelarul unificării – cetăţean de onoare al Europei”, Fundaţia Konrad Adenauer a organizat la Berlin o amplă festivitate de omagiere a lui Helmut Kohl care pe data de 1 octombrie 1982 a preluat conducerea guvernului federal.

Marţi, Kohl a fost invitat pentru prima dată în ultimii 10 ani să participe la o întrunire a grupului parlamentar creştin-democrat. Reîntîlnirea cu parlamentarii poate fi considerată un prim pas al reabilitării politice integrale a celui care timp de 16 ani, din 1982 pînă-n 1998, s-a aflat în fruntea guvernului. Totodată, întîlnirea marchează începerea reconcilierii între Kohl şi Angela Merkel.
Relaţia între Kohl şi Merkel s-a stricat după izbucnirea scandalului „conturilor negre“, în 1999, ceea ce a provocat şi o criză politică profundă în interiorul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi a dăunat imaginii partidului. Helmut Kohl a refuzat să dezvăluie identitatea unor sponsori ai partidului care au transferat milioane de mărci pe conturi ascunse ale creştin-democraţilor. Angela Merkel practic s-a dezis atunci de Kohl, iar acesta a trebuit să renunţe la preşedinţie de onoare a partidului.
Helmut Kohl, azi în vîrstă de 82 de ani, a intrat în istorie ca arhitectul unificării celor două Germanii.

Ca politician, Kohl a cimentat prietenia franco-germană, a contribuit într-un mod decisiv la încheierea paşnică a războiului rece şi a impulsionat procesul de integrare europeană, fiind un susţinător ferm al introducerii monedei euro. Totodată, el a promis Germaniei de est că o va transforma în scurtă vreme într-un “peisaj înfloritor”.
Această promisiune nu a fost realizată atît de repede cum şi-a închipuit fostul cancelar în 1990.

În pofida progreselor evidente, nici pînă astăzi decalajul est-vest încă nu a fost depăşit total.

Precum a declarat el însuşi într-un interviu bilanţ al activităţii sale politice, Kohl a fost 25 de ani liderul creştin-democaţilor, 8 ani prim-ministru al unui land şi 16 ani cancelar, din 1982 pînă-n 1998.

Despre politicianul şi omul Kohl s-au publicat în ultimii ani mai multe cărţi, mai mult sau mai puţin măgulitoare. Heribert Schwan, care l-a ajutat pe Kohl să-şi redacteze memoriile, a scris şi o biografie a soţiei lui Kohl, Hannelore, care s-a sinucis în 2001. Acum Schwan pregăteşte o nouă biografie în care va folosi şi dosarele Stasi pe care a reuşit să le studieze înainte ca ele să fie clasificate în urma unei decizii a justiţiei. Kohl a încercat să împiedice presa să publice anumite date legate de tranzacţii financiare ale partidului - despre care Stasi a cules numeroase informaţii sensibile. Asta după izbucnirea scandalului legat de conturile negre ale partidului.

Kohl totdeanua s-a văzut ca un fidel „slujitor al partidului”.
Pe de altă parte, şi-a neglijat familia. Din cauza acestor disensiuni şi conflicte nedepăşite, Kohl s-a dezis anul trecut de fiul său. Acesta a publicat o carte în care a dezvăluit tensiunile existente în sînul familiei Kohl.
Astăzi Kohl, care s-a recăsătorit, este bolnav şi nu se mai poate deplasa decît într-un cărucior cu rotile. Kohl abia mai poate vorbi şi trăieşte izolat în sudul Germaniei.
Întrebat într-un interviu - acordat postului naţional de radio - ce părere are despre Kohl, fostul disident est-german Wolf Biermann a dat un răspuns, oarecum ironic, şi indirect: „Cred că lui îi datorăm tot atît de multe fapte pozitive cum îi datorăm lui Hitler fapte condamnabile; el a realizat unificarea. Asta este actul său eroic în această lume."