„Ca să se schimbe ceva ar trebui ca oamenii să lase la o parte divergenţele şi să se gîndească ce să facă pentru binele ţării.”
Dezbaterea televizată a fost urmărită de unul din corespondenţii postului nostru de radio într-un restaurat mic din localitatea Steubeville (Stubenvil) din statul Ohio, unul din statele „cheie” ale acestor alegeri americane, unde cele două tabere electorale caută să adune cit mai multe voturi de la cei 18 electori. Situată între statul Pennsylvania, care votează în general pentru Partidul Democrat, al preşedintelui Obama şi Virginia, traditional conservatoare si favorizindu-i pe conservatori, localitatea este una dintre cele mai divizate politic si, evident, bufetul este unul din locurile unde se încing cele mai înfocate discutii politice, mai ales că dezbaterea de noaptea trecută a fost pe teme economice.
Tracey Jackson are 42 de ani şi este şi bucătar şi spălător de vase. El e hotarît să voteze in favoarea preşedintelui Obama:
„Cred că merită să i se mai dea o şansă. Adică preşedintele Bush ne-a băgat din ce în ce mai mult în căldare şi acum Obama încearcă să ne scoată. Ar trebui să i se mai dea o şansă.”
Brandy Haines, care ţine barul şi are 34 de ani crede că ar trebui să fie ajutate afacerile mici astfel încit să le poată oferi angajaţilor lor asigurări medicale: „Dacă ai salariul minim, guvernul trebuie să sprijine micile companii să ofere asigurări medicale. Cred cu tărie în asta. Asta ar ajuta familiile care se chinuie din răsputeri să o ducă de la o leafă la alta.”
Jill Watkins, care este proprietara locului şi are 37 de ani este supărată că nici unul dintre candidaţi nu s-a referit la sănătatea femeilor, si se teme că o eventuală victorie a lui Mitt Romney ar putea duce la legi care să facă avorturile mai dificile: „Dacă ies republicanii, atunci o faca niste reduceri. Dacă o să interzică avorturile şi nu o sa fie nimic care să le ajute pe femei, mai ales dacă sunt in situatii complicate şi nu sunt în stare să facă ceva pentru ele însele, o să fie greu de tot. Eu cred că atunci cind vorbim despre avorturi, ar trebuie să fie numai treaba femeii şi să nu se amestece nici un fel de politică…”
David Dilas, este un veteran de 58 de ani, acum şomer. Pentru el e important că administraţia Obama a reuşit să îl omoare pe fostul lider al reţelei Al Queda, Osama Bin Laden şi crede că ar putea avea acelaşi succes şi pe plan economic:
„Eu am incredere in Obama, că a scăpat de bin Laden. Asta arata că poate. Cred că dacă i se va o şansă, o să rezolve şi problemele economice. Ştiu însă că o să aibă mîinile legate şi n-o să poată face prea multe şi că sunt mulţi care o să facă tot ce pot ca să-l dea jos…”
Cum America este prin definitie o ţară multiculturală, in bufetul din Stubenville se află şi un american de origine armeană, Jim Shooshan. El este pesimist: „N-o să iasă nimic, pentru ca imediat ce cineva propune ceva, o să înceapă iar să se certe şi furia şi animozitatea o să înghită orice propunere. Aşa că, n-o să se întimple nimic. Ca să se schimbe ceva ar trebui ca oamenii să lase la o parte divergenţele şi părerile lor personale şi să se gîndească ce să facă pentru binele ţării. Asta ar trebui si punct.” O declarație făcută în timpul primei dezbateri fata în faţa dintre preşedintele democrat Barack Obama şi oponentul său republican Mitt Romney, de către Jim Shooshan, un american de origine armeana, intr-un mic bufet dintr-o mică localitate americana din Ohio…