Mitt Romney și intențiile sale în sfera politicii externe

Candidatul republican Mitt Romney vorbind la Virginia Military Institute, la Lexington, Virginia

Candidatul republican s-a pronunțat pentru o politică externă care să proiecteze într-o mai mare masură influența americană în lume.

Candidatul republican la presedintia Statelor Unite, Mitt Romney a rostit un important discurs de politica externa. Care au fost principalele repere? Corespodentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Romney a spus ca maniera in care presedintele Obama conduce politica externa transforma regiunea de mare volatilitate, Orientul Mijlociu, intr-una chiar mai periculoasa. Candidatul republican s-a pronuntat pentru o politica externa care sa proiecteze intr-o mai mare masura influenta americana in lume.

Adresindu-se studentilor la Academia Militara din Virginia, Mitt Romney a criticat administratia pentru maniera in care s-a raportat la episodul de luna trecuta, cind in urma a ceea ce s-a dovedit a fi fost un atac terorist, ambasadorul american in Libia si alti trei americani au fost ucisi.

Romney a mai atacat ceea ce considera esecurile diplomatiei lui Obama in Iran, Irak, Israel, Siria, Rusia si-n alte tari ale lumii. Dezbaterea urmatoare dintre cei doi candidati, de la 16 octombrie va include si politica externa.

Pronuntindu-se pentru o politica externa mai dura, Mitt Romney a indicat insa ca el nu se va precipia sa declanseze actiuni militare. Dar el l-a acuzat pe Obama ca retrage prea grabit forte din Irak, erodind progresele realizate si facind loc retelei Al Qaida. Presedintele Obama considera ca retragind trupele isi tine o promisiune electorala, facuta in 2008.

Romney nu s-ar grabi cu retragerea nici in Afganistan. Cu strategia care a dus la uciderea lui Osama Bin Laden, fostul guvernator de Massachussets s-a aratat de acord, dar nu si cu folosirea excesiva a atacurilor cu avioane fara pilot, in Orientul Mijlociu.

Campania lui Obama a replicat imediat amintind de gafele facute de Romney in timpul unui turneu in strainatate, in vara, ca o dovada ca nu e pregatit sa conduca tara, in ciuda retoricii sale dure. Romney a spus ca daca va fi ales va inaspri sanctiunile impotriva Iranului si va trimite nave de lupta in regiune, pentru a convinge Teheranul sa renunte la programul nuclear.

In probabil cel mai interesant accent al discursului, Romney a spus ca va identifica elemente din opozitia siriana, care impartasesc valorile americane si se va asigura ca obtin arme pentru a infringe regimul lui Bashir al-Assad. El a acuzat administratia Obama si aliatii occidentali ca privesc conflictul de pe margine. O purtatoare de cuvint a campaniei lui Romney a spus ca echipa acestuia include citiva consilieri ai fostului presedinte George W Bush, predecesorul lui Obama si cel care a declansat nepopularul razboi din Irak.