Dezbateri la nivel înalt Biden-Ryan





Dezbaterile de joi seară dintre vice-președintele american, Joe Biden, și candidatul la această funcție din partea republicanilor, Paul Ryan, au avut loc într-o atmosferă mai caldă; aceasta poate că și datorită zîmbetelor molipsitoare oferite de către Joe Biden.

Ryan de la început s-a simțit a fi foarte emoționat și pentru a-și mai potoli emoțiile, lua cîte un gît de apă. În rest, republicanul s-a simțit în apele lui și chiar l-a luat peste picior pe democrat spunînd că Joe Biden uneori gîndește una, dar spune cu totul alt lucru.

Dezbaterile Biden-Ryan m-au dus la gîndul că chiar dacă această campanie este una prezidențială, rațiunea existenței și rolul vice-președintelui este destul de mare, pentru că îți dă impresia sănătoasă despre existența unei echipe în jurul acestui candidat la președenție. Astfel, alegătorii au șansa să poată aprecia nu doar candidatul, dar și oamenii cu care se va înconjura acest potențial viitor președinte. Pot să-mi închipui cît de încordat au privit dezbaterea de aseară atît Barack Obama cît și Mitt Romney.

Chiar dacă moderatoarea dezbaterilor a pus multe întrebări, așa precum au observat și comentatorii de la CNN, pe alocuri s-a simțit un fel de saturare a subiectelor de discuție.

Ceea ce îmi place la posturile TV americane este faptul că îndată după dezbateri încep să fie analizate declarațiile făcute de candidați, care într-un final se aleg cu un „verdict”: Fals sau Adevărat. Acest lucru ajută pe alegătorul mai puțin informat să reflecteze la cele spuse în dezbateri și să-și formeze sau să-și confirme opțiunea finală de vot.

Un alt lucru, care preocupă pe toți aici după dezbateri, este cine a cîștigat dezbaterile? De exemplu, data trecută, cînd a avut loc prima dezbatere între Obama și Romney, sondajele imediate au arătat că dezbaterea a fost cîștigată detașat de către Romney. De data aceasta, însă, sondajele au arătat o egalitate cu un mic avantaj în favoarea lui Ryan.