Ghid pentru utilizarea poliţei de asigurare

Documentul elaborat de Ministerul Sănătăţii şi CNAM ar trebui să aducă un plus de calitate serviciilor medicale.

Compania Națională de Asigurări în Medicină a publicat pe pagina sa de internet, iar în curând va distribui fizic un îndrumar care-i va ajuta pe deținătorii poliței de asigurare să înțeleagă mai bine cum funcționează sistemul, ce servicii și medicamente sunt acoperite de poliță, cum să comunice cu medicul de familie. Ghidul a apărut la aproape un deceniu de la introducerea poliței de asigurare obligatorie de sănătate. De ce au simțit autoritățile nevoia să-l publice acum, s-a interesat Tamara Grejdeanu:

Ilustrate care arată cum trebuie să fie o consultaţie la medicul de familie şi informaţii despre serviciile garantate de poliţa de asigurare, le găsim în ghidul beneficiarului în sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Aflu de la Lilia Onea, şefa Serviciului de informare şi comunicare al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, că ideea acestui ghid a fost inspirată de necesitatea de a informa şi disciplina medicii şi pacienţii:

„Am primit foarte multe scrisori în care oamenii îşi exprimă experienţele, adesea negative de utilizare a poliţei şi am făcut concluzia clar, oamenii nu ştiu cum să-şi utilizeze poliţa de asigurare şi adesea se lasă manipulaţi de unii lucrători medicali care nu sunt prea curaţi la mână. Din aceste considerente ne-am propus să informăm pe toţi beneficiarii să-şi cunoască drepturile şi obligaţiile în sistem, ori un beneficiar informat înseamnă şi un beneficiar sănătos care îşi poate cere drepturile la serviciile de sănătate care-i sunt garantate prin poliţa de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.”

O achiziţie necesară pentru o persoană responsabilă, astfel este văzută poliţa de asigurare de către Ludmila Capcelea, directoarea Centrului medicilor de familie din Cimişlia, care îmi spune că pentru o parte din cetăţeni, interesul faţă de serviciile acoperite de poliţă rămâne a fi minim:

„Interesul vine atunci când vine problema medicală, până a apărea problema medicală nu prea se manifestă un interes din partea populaţiei. Se manifestă interes din partea lucrătorilor medicali, este foarte greu pentru persoana din sistem să reţină ce conţine un pachet de servicii, iar pentru o persoană din afara sistemului este mult mai greu să se clarifice. Informaţia nu ajunge până la fiece persoană din teritoriu, populaţia nu este responsabilizată, tradiţional se crede că pentru a fi sănătos nu trebuie să investeşti.

Care este rolul, dar şi obligaţiile medicului de familie în acest sistem, am întrebat-o pe Lilia Onea:

„Medicul de familie este uşa de intrare a beneficiarului în sistemul de asigurare, dacă nu ai un medic de familie, nu poţi mai departe să beneficiezi de serviciile care-ţi sunt garantate de poliţa de asigurare medicală. Un medic bun de familie mai degrabă ar trebui să dea informaţii decât pastile. El ar trebui să-i deschidă uşa beneficiarului mai departe la serviciile de asistenţă ambulatorie, la serviciile spitaliceşti, care sunt foarte multe contractate de Compania Naţională de asigurări în medicină.”

Pe de altă parte, Viorel Soltan, directorul Centrului pentru politici şi analize în sănătate, crede că cetăţeanului îi revine atât sarcina de a se informa cât şi de a taxa activitatea medicilor:

„Beneficiarul trebuie să fie activ, mai insistent să caute informaţie, foarte des ea este disponibilă doar că nu ne prea interesează. Pe de altă parte în fiecare instituţie, conform legii este plasată lista serviciilor pentru care nu trebuie de plătit. Nu de fiecare dată ne dăm cu întrebarea, dar trebuie să plătim pentru serviciul acesta, dar poate nu trebuie , nu chestionăm,nu ne plângem, noi trebuie să insistăm asupra calităţii serviciilor pentru care am plătit.”

Maladiile şi stările care au nevoie de asistenţă medicală precum şi volumul serviciilor pentru persoanele asigurate se regăsesc în documentul elaborat de Ministerul Sănătăţii şi Compania Naţională de Asigurări în Medicină, numit Program unic, suplimentat în acest an cu mai multe servicii care, în opinia experţilor, ar trebui să aducă un plus de calitate serviciilor medicale.