Germania supără Kremlinul

Andreas Schockenhoff în calitate de coordonator al Forumului guvernamental de discuţii ruso-germane a criticat Rusia.

Executivul federal i-a luat apărarea lui Andreas Schockenhoff, coordonator guvernamental al forumului de discuţii ruso-germane, cunoscut sub denumirea de „Dialog de la St. Petersburg”. Un purtător de cuvînt al Ministerului rus de Externe a anunţat că Rusia nu îl mai consideră pe Schockenhoff drept reprezentantul oficial al Germaniei şi că acesta nu este calificat de a se pronunţa public vis-à-vis de relaţiile dintre cele două ţări.

Din 2006, creştin-democratul Andreas Schockenhoff este coordonatorul dialogului ruso-german care se desfăşoară sub egida Ministerului german de externe. Într-un raport recent, Schockenhoff s-a pronunţat extrem de critic faţă de condamnarea grupului „Pussy Riot”, cît şi a altor opozanţi ai actualei puteri de la Moscova.

Luni, purtătorul de cuvînt al guvernului german a respins calificativele insinuante ale Moscovei, lansate împotriva lui Schockenhoff. Politicianului german i s-au reproşat lipsa de obiectivitate şi calomnierea Rusiei. Din pricina aceasta Moscova îl consideră „incompetent” pentru funcţia guvernamentală pe care o deţine.

Purtătorul de cuvînt al Angelei Merkel a subliniat că Schockenhoff vorbeşte în numele guvernului german, adăugînd că reacţia Moscovei a fost primită cu „surprindere” la Berlin. El a mai spus limpede că reprezentantul Germaniei pentru coordonarea dialogului este numit de către guvernul federal şi nu de către vreun for din străinătate.
Într-o declaraţie reprodusă luni în ziarul „Süddeutsche Zeitung”, preşedintele Comisiei parlamentare pentru politică externă, creştin-democratul Ruprecht Polenz a cerut ministrului german de externe, Guido Westerwelle, să-i ia public apărarea lui Schockenhoff.

Între timp şi Ministerul german de externe a devenit ţinta unor critici după ce s-a aflat că textul raportului lui Schockenhoff, fusese „pieptănat”, adică unele aprecieri mai dure fuseseră înlocuite sau eliminate.

Într-un interviu acordat postului de radio „Deutschlandfunk”, purtătorul de cuvînt pentru politică externă a grupului liberal din Parlament, Rainer Stinner, s-a pronunţat pentru un dialog critic şi a respins insinuările Moscovei. Despre raportul lui Schockenhoff, el a spus: „Asta nu e o defăimare. Ceea ce cere acum Moscova, trebuie respins. Guvernul german îşi numeşte reprezentanţii, şi nimeni altul.”

Următoarea rundă a Dialogului de la St. Petersburg urmează să aibă loc între 14 şi 16 noiembrie la Moscova. Fără a oferi detalii, purtătorul de cuvînt al guvernului german a anunţat că acolo anumite teme vor trebui să fie abordate „foarte deschis“. Cînd s-a decis începerea acestui dialog, scopul primar a fost facilitarea contactelor între diversele grupuri ale societăţii civile cît şi consolidarea lor. Potrivit presei germane, la întîlnirea din noiembrie vor participa cancelara Angela Merkel şi preşedintele Vladimir Putin.