România şi-a pierdut busola în politica externă

Interviu cu Oana Popescu, analist politic, fondatoarea think tank-ului „Global Focus”.

Oana Popescu este analist politic și după ce a lucrat la Institul Aspen, filiala din România, a fondat un centru de cercetare, un așa numit „think tank", „Global Focus”, care încearcă să lanseze, pentru că de relansat nu poate fi vorba, dialogul pe teme de politica externa. Exista interes în România pentru acest subiect și, în general, cum vrea „Global Focus” să conducă acest dialog, a întrebat-o Ileana Giurchescu pe Oana Popescu, la Forumul 2000 de la Praga:

Oana Popescu: „…îşi propune să deschidă dialogul de politică externă către societate, nu doar către instituţiile care se ocupă de făcut politică externă. Motivul fiind că în ultimii ani, după ce am aderat la UE şi NATO, noi ne-am pierdut „road map”-ul, adică am ştiut clar ce trebuie să facem până în momentul în care am aderat pentru că era foarte clară luminiţa de la capătul tunelului şi era foarte clară misiunea.”

Europa Liberă: Interesează pe cineva din publicul larg, interesează pe cineva politica externă? Un argument al ziarelor sau televiziunilor, care aproape ignoră politica externă, este că pe nimeni nu interesează.

Oana Popescu: „Odată că nu sunt de acord pentru că aşa cum s-a văzut acum, în timpul recentei crize politice interne, în momentul în care politica externă se repercutează în mod vizibil în politica internă, iată că [publicul] reacţionează: că reacţionează pro sau contra, că merg pe linia mesajelor unui anumit partid sau a altuia, asta este altceva. Iar dincolo de asta, există nişte, nu ştiu dacă să le zic elite, există nişte zone ale societăţii cum ar fi societatea civilă, think tank-uri, media, există părţi în toate acestea care sunt mereu interesate de politica externă…”

Europa Liberă: Şi cum vreţi să deschideţi dialogul de politică externă spre societate?

Oana Popescu: „În primul rând angajând în dezbatere acele zone ale societăţii care sunt deja active şi au o expertiză în domeniu şi sunt interesate, cum spuneam think tank-uri, acele puţine care au substanţă pentru că noi avem multe ONG-uri care susţin că se ocupă de politică externă şi de diverse alte lucruri de altfel, puţine o fac „pe bune”.
[Vom deschide dialogul] către zonele media care sunt interesate.”

Europa Liberă: Şi care sunt acelea ?

Oana Popescu: „Pe lângă reviste de specialitate, noi lucrăm foarte aproape cu Foreign Policy România.”

Europa Liberă: Şi ce poziţie are ?

Oana Popescu: „Foarte bună, are o nişă extrem de stabilă, cred că este valoarea de brand. Şi calitatea, ceea ce demonstrează din fericire că publicul încă mai consumă presă de calitate şi ştie să o diferenţieze.”

Europa Liberă: Şi de ce credeţi că România şi-a pierdut „busola” politică după aderarea la UE?

Oana Popescu: „Pentru că toată energia ne-a fost consumată şi a fost normal să fie aşa, demersul de integrare în Uniunea Europeană şi NATO a fost extrem de complex şi a necesitat eforturi titanice. În consecinţă, tot ce a însemnat şi capacitate administrativă şi energie socială au fost consumate pentru acest obiectiv. Am uitat să ne gândim sau poate nu am putut să ne gândim înainte, ce facem odată ce suntem înăuntru.”