Crearea agenţiei coincide cu o perioadă în care autorităţile reacţionează cu multă ostilitate faţă de orice formă de disidenţă.
Preşedintele Vladimir Putin a decis la sfârşitul săptămânii trecute, crearea unei noi agenţii care să încerce să renască sentimentele patriotice în ruşi. Avocaţii acestei iniţiative susţin că ruşii au nevoie urgentă de idei care să-i reunească dar criticii afirmă că nu ar fi decât o reîntoarcere la practicile sovietice, o încercare de a bloca opoziţia, încă „la firul ierbii”. Ileana Giurchescu rezumă relatarea corespondentei Europei Libere Claire Bigg:
Noua agenţie este controlată de aparatul prezidenţial şi, conform paginii de internet a Kremlinului, va avea sarcina „să cimenteze fundamentul spiritual şi moral al societăţii ruse”. Mai mult, ea va „îmbunătăţii activitatea de educaţie patriotică”. Şi se va intitula Directoratul pentru Proiecte Sociale.
Cum era de aşteptat, iniţiativa este controversată: criticii afirmă că este numai o nouă încercare, în stil sovietic, a Kremlinului de a opri orice mişcare de protest, încă la bază.
Nikolai Petrov, analist politic la centrul Carnegie din Moscova, susţine că preşedinţia mizează puternic pe ideologie dar şi pe masele inerte care nu vor schimbarea, mai ales ca urmare a unor proteste.
Preşedintele Vladimir Putin a vorbit luna trecută pentru prima dată de crearea acestei structuri, când la o întâlnire cu tineri recruţi a afirmat că Rusia trebuie să facă mult mai mult pentru a combate influenţa forţelor externe asupra tineretului – o declaraţie interpretată de mulţi drept ilustrare a aversiunii crescânde a preşedintelui faţă de ONG-urile finanţate din afară, pe care le acuză că ar sprijini opoziţia şi ar încuraja protestele.
„Identitatea culturală şi spirituală, valorile morale sunt în centrul unei competiţii acerbe, câteodată şi scena unor lupte deschise pe piaţa informaţională liberă, subiectul unor campanii sofisticate de propagandă” – a mai susţinut Putin.
Crearea agenţiei coincide cu o perioadă în care autorităţile reacţionează cu multă ostilitate faţă de orice formă de disidenţă: agenţia americană USAID a fost obligată să-şi înceteze activitatea, fiind acuzată că s-ar amesteca în treburile interne ale ţării, noţiunea de trădare a fost extinsă pentru a cuprinde aproape orice fel de contact cu străinii, zeci de oponenţi ai regimului au fost reţinuţi iar membrele grupului Pussy Riot au fost condamnate la doi ani muncă silnică pentru un protest anti Putin.
Aşa că pentru critici, noua agenţie nu este altceva decât secţia de agitaţiei şi propagandă din timpurile sovietice. Dar este de aşteptat ca iniţiativa să se bucure şi de mult sprijin, mai ales din partea nostalgicilor, care plâng după „zilele de glorie „ale Uniunii Sovietice. Mai mult, unii cred că agenţia ar putea umple golul ideologic creat odată cu căderea Uniunii Sovietice. Şi ar putea moderniza, actualiza noţiunea de patriotism care pentru moment rămâne ancorată în cel de al doilea război mondial.
Valeria Kasamara, analist politic independent la Înalta Şcoală de Studii Economice, crede că noua structură ar putea juca un rol cheie în refacerea unei anumite unităţi naţionale, dacă reuşeşte să evite capcana propagandistică.
Încă nu este clar ce gen de activităţi va iniţia sau coordona noul Directorat pentru Proiecte Sociale dar se pare că are de gând să reintroducă educaţia patriotică în şcoli şi să finanţeze producţia de filme şi desene animate patriotice pentru copii. De asemenea, va premia sau susţine financiar proiecte individuale care promovează patriotismul.